GAYRİMÜSLİM

TÜRKİYE Müslüman olmayan sığınmacılar için hayat daha da zor

CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu, ‘Sınırlar Arasında İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına’ başlıklı raporunu yayınladı. Müslüman olmayan sığınmacıların sorunlarına da değinen rapora göre, ‘Türkiye’de sığınmacı olmak zor, Müslüman olmayan sığınmacı olmak daha da zor’.
GÜNCEL

Vatandaşlık Araştırması’ndan: Türkiye genelinde toplumun yüzde 43’ü Kürtlerin Cumhurbaşkanı olmasına karşıyken, yüzde 63’ü ise Müslüman olmayanların Cumhurbaşkanı olmasına karşı.
GÜNCEL “Onların bu Meclis’te işi yoktur”

Figen Yüksekdağ’ın sitayişle andıgı ilk mecliste herhangi bir gayrimüslim vekil yoktu. Zaten Büyük Millet Meclisi için gerçekleştirilen seçimlere gayrimüslimlerin katılmaması için bilinçli çaba da sarf edilmişti. Aslına bakılırsa bu durum, bu topraklarda Tanzimat’la başlayan temsili kurumlar oluşturma geleneğinden açık bir sapmadır.
DOSYA Yok edilen uygarlığın kültür envanteri gün yüzüne çıktı

Sayısız kaynak tarandı, arşivlere girildi ve aylar süren çalışma sonucu ‘Türkiye Kültür Varlıkları’ haritası şekillendi. Hrant Dink Vakfı’nın projesi sayesinde, internetteki interaktif bir haritayla Anadolu’daki Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi ibadethanelerini, okullarını, hastane ve mezarlıklarını hem Türkiye çapında hem de şehir şehir, köy köy listelemek ve incelemek mümkün.
TOPLUM TEOG yine ‘el yordamıyla’

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavında, din dersinden muaf olan öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı, hesaplamada din dersinden muaf olan öğrencilerin puanlarını ‘0’ olarak girdi. Bu yüzden de yaklaşık 20 puanlık bir fark ortaya çıktı. Tepkiler üzerine puanlamayı yeniden düzenleyen Bakanlık, sorunun çözüldüğünü açıkladı.
TOPLUM TEOG sonuçları yine gayrimüslim öğrenciyi vurdu

Bir soru iptali yüzünden geciken ve yeniden hesaplanarak dün açıklanan TEOG puanları hatalı çıktı. Özel okullarda okuyan ve din dersinden muaf öğrencilerin TEOG puanları bu dersten ‘0’ almış kabul edilerek hesaplandı. Öğrenciler en az 20 puan kaybetti
GÜNCEL Agoplar halen 'şehit' sayılmıyor

18 Mart “Şehitleri Anma Günü”nde törenler düzenlenirken Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde hala gayrimüslim şehitler yer almıyor.
GÜNCEL Neden kimse söze “Müslüman, Türk vatandaşlarımız” diye başlamaz?

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan ile Cumhuriyet Dönemi’nde devletin ‘azınlık’ algısı ve bunun siyasi karşılıkları üzerine bir söyleşi yaptık. Osmanlı Devleti’nden bugüne uzanan sohbetimiz, güvenlik güçlerinin aldığı eğitimin gündelik siyasetteki kilit rolünü gözler önüne seriyor.
GÜNCEL Şehitlik için İslam şart mı?

Çanakkale Savaşı’nın 99. yıldönümünde Başbakan Erdoğan bir kez daha şehitlerin etnik farklılıklarına rağmen aynı cephede savaştığını vurguladı, birlik mesajı verdi. Ancak gayrimüslimleri atladı. Üç gün önce de Anadolu Ajansı, savaşta yer alan Müslüman olmayan Osmanlı tebaası ile ilgili bir dosya yayımlamıştı. O haberde de Müslümanlar için ‘şehit’ nitelemesi kullanılırken, gayrimüslimler için ‘vatan cephesinde hayatını kaybedenler’ deniyordu.