Eurovision’da ortalık karıştı

Ermenistan'ın Eurovision performansının ayrıntıları beklenirken, grubun seslendireceği ‘Don’t Deny’ (İnkâr Etme) şarkısına Azerbaycan’daki bazı kesimlerden tepki geldi. Azerbaycan medyası, Ermenistan’ı Eurovision’u siyasi bir araç haline getirmekle suçladı.

Ermenistan, geçen haftalarda, 2015 Eurovision Şarkı Yarışması’na, Avrupa, Asya, Amerika, Afrika ve Avustralya kıtalarından birer Ermeni sanatçının, Ermenistanlı bir sanatçıya eşlik edeceği bir performansla katılacağını açıklamış ve ‘Genealogy’ (Soyağacı) performansta yer alacağı belirtilen ilk isim, Avrupa kıtasını temsilen Essai Altounian olmuştu. Bu hafta, Ermenistan Devlet Televizyonu, Amerikalı Ermeni şarkıcı Tamar Karpelian’ın da performansta yer alacağını açıkladı. Böylelikle, performansa ilham veren unutmabeni çiçeğinin Amerika kıtasını simgeleyen yaprağı da belirlenmiş oldu. 

1986’da Amerika’da doğan Karpelian’ın babası Ermeni, annesi ise İsrailli bir İngiliz. Kaliforniya ve Georgia’da büyüyen Karpelian, Billy Joel ve Paul McCartney’in çalışmalarını keşfettikten sonra müziğe yönelmiş. New York’ta yaşayan müzisyen, “Ermeniler için büyük önem taşıyan bir yıldönümünde, bu yarışmada yer alacak olmak benim için büyük bir onur. Ermenistan’ı ve Amerika’yı temsil etmek ve izleyenlerle barış ve birlik mesajı paylaşmak üzere, son derece yetenekli sanatçılardan oluşan bu grupta yer alacağım için çok heyecanlıyım” dedi.

Azerbaycan şikâyetçi

‘Genealogy’ performansında yer alacak olan diğer sanatçıların kim olacağı merakla beklenirken, grubun seslendireceği ‘Don’t Deny’ (İnkâr Etme) şarkısına Azerbaycan’daki bazı kesimlerden tepki geldi. Azerbaycan medyası, Ermenistan’ı Eurovision’u siyasi bir araç haline getirmekle suçladı. Azerbaycan ayrıca, yarışmaya ‘N’oubliez Pas’ (Unutma) adlı şarkıyla katılacak olan Fransa’dan da şikâyetçi. Eurovision.tv’de yer alan bilgilere göre, şarkı ilk defa Kasım 2014’te, Fransa’da yapılan I. Dünya Savaşı anma etkinliğinde icra edilmiş, solist Lisa Angell, şarkının “sadece 1915’e değil, her türlü çatışmaya atıfta bulunduğunu” söylemişti. Ermenistan ise, Eurovision’da ‘barış, birlik ve hoşgörü’ mesajı vereceklerini vurgulamıştı.

Azerbaycan Devlet Televizyonu (ITV), “Bu yarışma hiçbir ülkenin siyasi hırslarının kurbanı olamaz ve siyasi bir arenaya dönüştürülemez” şeklinde bir açıklama yaparak, gereken adımların atılacağını belirtti.

Eurovision Türkiye de şikâyetçi

Eurovision Türkiye’nin ‘change.org’ sitesinde başlattığı kampanyada, Ermenistan ve Fransa’nın, şarkılarının “yarışma kurallarına tamamen aykırı” olduğu gerekçesiyle, yarışmadan men edilmesi talep ediliyor. Kampanyanın muhatabı, Avrupa Yayın Birliği.

Avrupa Yayın Birliği, daha önce, Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalara sahne olmuştu. Azerbaycanlı yetkililer, 2009’da Ermenistan’ın şarkısına oy veren 40’tan fazla vatandaşını sorguya çekmiş, bu kişiler ülkelerine olan bağlılıklarını beyan etmek zorunda kalmışlardı. Aynı yıl, Avrupa Yayın Birliği, Ermenistan’ın performansı sırasında, telefon numarasının da yer aldığı görüntünün bulanıklaşması için Azerbaycanlı yayıncı Ictimai Televiziya’nın, TV sinyalini kasıtlı olarak bozduğunu tespit etmişti. 2010 yılındaki Eurovisiyon Çocuk’ta da, Bakülü yetkililer, Ermeni yarışmacı Vladimir Arzumanyan’ın birinci olacağı netleşince canlı yayını durdurmakla suçlanmıştı.

Eurovision, daha önce, açık siyasi mesaj içeren bir şarkıya müdahale etmişti. 2009’da Gürcistan’ı temsil eden ekipten, Putin’i hedef alan şarkının sözlerini değiştirmesi talep edilmiş, bunun üzerine Gürcistan, Moskova’da yapılan yarışmadan çekilmişti. 

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik



Yazar Hakkında