Sandıktan yine Netanyahu çıktı

İsrail genel seçimin Başbakan Benyamin Netanyahu'nun sağcı Likud Partisi seçimden zaferle çıktı. Likud partisi oyların yüzde 23,27'sini kazandı, ülkede bir koalisyon hükümeti kurulacak.

İsrail’de dün yaklaşık 6 milyon seçmenin yüzde 67.38’i genel seçimler için sandık başına gitti.

İzak Herzog ve Tzipi Livni liderliğindeki "Siyonist Birlik"in oy oranı ise yüzde 18,73 oldu. Seçim öncesi yapılan anketlerde Likud’un muhalif merkez solcu Siyonist Birlik ile başa baş bir yarış olduğunu gösteriyordu.

Oyların çoğu sayılırken, Likud'un 120 üyeli İsrail Parlamentosu Knesset'te 29 sandalye kazanmaya doğru gittiği bildiriliyor. Siyonist Birlik'in ise 24 sandalye alacağı belirtiliyor.

Irkçı çıkışlar oy getirdi

Benyamin Netanyahu Likud'un genel merkezinde yaptığı konuşmada oylamayı kamuoyu yoklamalarında Siyonist Birlik'in arkasında gözüken patisinin "büyük zaferi" olarak tanımladı. Coşkulu Likud taraftarlarına konuşan Netanyahu bu başarının "her şeye rağmen" elde edildiğini söyledi ve İsrailli seçmenlere seslenerek "Hepiniz benim için önemlisiniz dedi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu, koalisyon hükümeti için diğer aşırı sağcı partilerle temasa geçti. CNN’e sonuçları değerlendiren Elise Labott, Netanyahu’nun son günlerde dozajını giderek artırdığı ırkçı çıkışların Herzog’la başa baş bir yarış çıkarmasında payı var. 

Diğer partilerin oy oranları ise şu şekilde gerçekleşti:

Birleşik Arap Listesi: Yüzde 10,98, Yeş Atid: Yüzde 8,78, Kulanu: Yüzde 7,41, HaBayit HaYehudi: Yüzde 6,41, Şas: Yüzde 5,80, Yisrael Beitenu: Yüzde 5,17, Birleşik Tora Yahudiliği: Yüzde 5,16, Meretz: Yüzde 3,89.

Barajı aşan partilerin koltuk dağılımı da şöyle:

Likud: 29, Siyonist Birlik: 24, Birleşik Arap Listesi: 14, Yeş Atid: 11, Kulanu: 10, HaBayit HaYehudi: 8, Şas: 7, Birleşik Tora Yahudiliği: 7, Yisrael Beitenu: 6, Meretz: 4

42 gün içinde koalisyon 

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, en çok oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevi verecek. Hükümet kurmakla görevlendirilen parti başkanının 42 gün içinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise Cumhurbaşkanı Rivlin, aynı görevi başka bir parti liderine verebilir. Bu adayın ise koalisyonu kurabilmek için 28 günü olacak.

İkinci aday da koalisyon hükümetini kuramazsa Knesset'teki 120 milletvekilinin 61'i bir araya gelerek, cumhurbaşkanından görevi üçüncü bir kişiye vermesini isteyebilir. Hükümet kurmakla görevlendirilen üçüncü parti liderinin çabaları da 14 gün içinde sonuçsuz kalırsa, meclis feshedilerek 90 günde yeniden seçimlere gidilmesi öngörülüyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında