Sarkisyan: Bugün İstanbul'da toplananlara minnetarız

Yerevan Soykırım Anıtı'nda yapılan 100. yıl töreninde konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan, 'bir daha asla, dünyanın herhangi bir yerinde, tarihin utanç verici bölümlerini anmak için yeni bir anıt dikmeye ihtiyacı duyulmasın' diyerek İstanbul'da soykırımı anacak olanlara minnettar olduklarını belirtti.

Yerevan’da soykırımın 100. yılı Tsitsernakaberd’de (Soykırım Anıtı) anıldı. 60 ülkeden temsilcinin katıldığı törende Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Anastasiades, Sırbistan Devlet Başkanı Devlet Başkanı Nikolić, Fransa Devlet Başkanı Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Putin hazır bulundu. 

Törende konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Onlar artık kurban değil aziz”

 “(1915’te) bir ulusun başına gelenleri tarif edebilmek kelimelerle mümkün değildir. 1.5 milyona yakın insan sadece Ermeni olduğu için katledilirken, akla hayale sığmayan bu vahşet ebedi bir suskunluğun ardında gizli kaldı. Ermeni Apostolik Kilisesi dün Ermeni Soykırımı şehitlerini kutsadı. Artık onlar kurban değil. Onlar birer aziz; kanları akıtılan, ölüm ve kötülüğe karşı zafer kazanan, adalet arayışındaki cennetlik askerlerdir.”

‘Bir daha asla bu anıtlar dikilmesin’

“Maalesef, Nisan ayı tarihte kara bir iz bırakmıştır, sadece Ermenilerin tarihinde değil,  bütün insanlığın tarihinde. Nisan, aynı zamanda Holokost’ta Rwanda ve Kamboçya’da işlene soykırım suçlarının da başlangıcıdır. Bugün bu Nisan ayında, Tsitsernakaberd’de, Ermeni Soykırımı Anıtı’nda şunu söylüyoruz: Bir daha asla, dünyanın herhangi bir yerinde, tarihin utanç verici bölümlerini anmak için yeni bir anıt dikmeye ihtiyacı duyulmasın! Yeni Tsitsernakaberd’lere, Yad Vashem’lere, Killing Fields’lere ve Gisozi’lere ihtiyaç duyulmasın!”

‘Yara kanıyor’

“Papa Francis’in adilane bir şekilde “kötülüğü gizlemek veya inkâr etmek, bir yarayı sarmadan, onun kanamasına izin vermektir” dedi. Yara kanıyor, çünkü yeryüzünde çok fazla tarafsızlık, sessizlik ve inkar, ve hâlâ çok az insanlık var. “

“Biz burada konuşurken, evrensel değerlerin inkâr edildiği ve tarihin çarpıtıldığı çok sayıda durum yaşanmaya devam ediyor ve bunlar bu suçların tekrarına giden yolda önemli kaldırım taşları: Orta Doğu’daki durumun hepimiz farkındayız.”

Der Zor Kilisesi’ni andı

“Yüzbinlerce Ermeni, yerinden edilme ve sürgünün getirdiği acıdan sonra, Der Zor çöllerinde kayboldu. Der Zor’da dikilen anıt ve inşa edilen kilisede, şehitlerimizin kemikleri istirahate bırakıldı. Birkaç yıl önce o kilisenin yanında şu sözleri söylemiştim: “Niyetimiz yaşamak ve çoğalmak. Artık bizim gözümüzü korkutamaz veya bizi tehdit edemezsiniz, çünkü başımıza gelebilecek en korkunç şeyi zaten yaşadık. Kendimiz ve masum kurbanlarımız için eskiye göre daha kuvvetli bir şekilde yaşayacağız ve üreteceğiz.” Der Zor Kilisesi’nin yanında bu sözleri söylerken, bugün olduğu gibi geleceğe doğru bakıyordum. Geçen yıl bu kilise ve anıt havaya uçuruldu. Bu önemli günde, hâlâ kurbanlarımızın kemikleri ve kalıntıları huzura ermemiştir.”

“Ermeni Soykırımı’nın tanınması dünyanın, Ermeni halkının ve şehitlerimizin önünde saygı duruşuna geçmesi anlamına gelmiyor. Soykırımın tanınması, insan bilinci ve adaletin müsamahasızlık ve kine karşı aldığı zaferin göstergesidir.”

“İyi niyetli insanlara minnetarız”

“Dünyanın her yerinde bu yıl düzenlenen anma etkinliklerinde Ermenilerin yanında olan iyi niyetli insanlara minnettarız. Bugün, İstanbul’da, Taksim Meydanı’nda toplanacaklara minnettarız: Onlar, vatanlarıyla ilgili haklı bir davayı savunuyorlar.”

“Evrensel değerlere olan bağlılığınızı tekrarlamak, hiçbir şeyin unutulmadığını ve yüz yıl sonra hatırladığınızı ve talep ettiğinizi söylemek için burada olan herkese minnettarım.”



Yazar Hakkında