Sarkisyan-Aliyev buluşması beklentileri karşılamadı

Uzmanların, 19 Aralık’ta İsviçre’nin başkenti Bern’de gerçekleşen ikili görüşmelerden ümitli olduğunu söylemek güç.

Ermenistan ve Azerbaycan başkanları en son 2014 Ekim ayında, Paris’te Fransa Başbakanı Hollande’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya gelmişlerdi. Son aylarda Ermenistan-Azerbaycan ve Karabağ- Azerbaycan sınırındaki gerginlikler ve kayıplardan sonra iki devlet başkanının görüşmesine çok önem veriliyordu. Beklenen görüşme 19 Aralık’ta İsviçre’nin başkenti Bern’de AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Bern’deki buluşmanın Minsk Grubu eş başkanları Igor Popov (RF), James Warlick (ABD), Pierre Andreau (Fransa) ve AGİT Dönem başkanı temsilcisi Andrzej Kasprzky  çabalarıyla düzenlendiği biliniyor. Aracılar “Bu zirve toplantısı başkanların birbirleri ile fikir teatisi yapmaları için önemli bir fırsat oldu” derken, toplantının ana konusunun son dönemde yükselen gerginlik olduğu açıklandı. Toplantıda yaşanan kayıpların konuşulduğu dakikalarda Azerbaycan tarafından bir Ermenistan askerin vurulduğu haberinin gelmesi Ermenistan’da bir kez daha toplantıların mevcut gerginliği kesmeyeceği izlenimini verdi.

Toplantı sonrası kısa bir açıklamada bulunan Minsk Grubunun duyurusunda “Başkanlar sınırdaki gerginliği yumuşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını ve yaşanan can kayıplarının aydınlatılması için soruşturmalara hazır olduklarını belirttiler” ifadelerine yer verildi. Açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan’ın Minsk Grubu çalışmalarını hala destekledikleri ve sürecin bir parçası olduklarını yinelediklerinin altı çizildi. 

Görüşme sonrası Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan Yerevan’da gazeteciler buluştu. Nalbantyan “Ermenistan her zaman Minsk Grubu çalışmalarına dahil olduğunu ve ateşkese uyduğunu göstermiştir, bildiğiniz gibi bizim duruşumuzda bir farklılık yok, biz sorunun barışçıl yolla çözümünden yanayız. Bu toplantıya katılım sebebimiz de bir kez daha barışçıl yolun önemini hatırlatmaktır” dedi. Dışişleri Bakanı aynı zamanda tarafların bakış açılarının uyumsuzluğunu hatırlatırken, Azerbaycan’ı suçladı. “Azerbaycan sorunu barışçıl yolla çözmek istemiyor, bu Azerbaycan’ın sadece Ermenistan ile değil, Minsk grubu önerilerini de kabul etmediği anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Tevan Poghosyan: Karabağdaki çatışmalar masaya güçlü oturabilmek için

Uzmanların ikili görüşmelerden ümitli olduğunu söylemek güç. Uluslararası Güvenlik Sorunları Merkezi Başkanı Stephan Safaryan bu tip toplantıların sadece “Ajandanın gereklilikleri” olduğunu söyledi. Safaryan “Beklentim yok, önemli bir gelişme olacağını düşünmüyorum. Eş başkanlar, özellikle ABD, görüşmelerin sürekliliğini dilerken, bir taraftan da kontrol altında tutmak istiyorlar. Uzun senedir bu görüşmeler devam ediyor. Kaç yıl oldu, Azerbaycan tarafı şantajlar ile süreci uzattıkça uzatıyor. Paris’te, Soçi’de yapılan toplantılarda barışçıl yolla çözüm önerisini üzerine söz veriliyor, döndükten hemen sonra saldırılar tekrar başlıyor” şeklinde konuştu.

Bern’de bulunan Ermenistanlı bürokratlar ve basın mensupları, toplantı sonrasında Aliyev’den görüş isteyen Azerbaycanlı gazetecilere cevap verilmediğini, Azerbaycan basınının sorularını Ermenistan ve Minsk tarafının yanıtladıklarını söylediler. Görüşmenin detaylarına Azerbaycan basınında yer verilmediği de gözlendi.

Kategoriler

Ermenistan



Yazar Hakkında