Demirtaş ve Yüksek’e soruşturma, Sur’a yasak

Üç aydır devam eden Sur’daki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için halkı bugün 16.00’da Sur’a yürümeye çağıran Selahattin Demirtaş ve Kamuran Yüksek’e soruşturma açıldı. Çağrıdan sonra Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamayla da bugün saat 12.00’den sonra Sur’a girişler yasaklandı.

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek’in Sur’da 3 aya yakın süredir devam eden sokağa çıkma yasağını protesto etmek için Diyarbakırlıları bugün saat 16.00’da Sur’a yürüyüş çağrısı yapması hakkında soruşturma başlatıldı. Ayrıca sabah saatlerinde Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, bugün saat 12.00’den itibaren ikinci bir emre kadar Sur’da ikamet edenlerin haricinde Sur’a girişleri yasakladığını duyurdu.

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde sokağa çıkma yasağı 91. gününe girerken, bugün saat 12.00’den ikinci bir emre kadar Sur’da ikamet edenlerin haricinde Sur’a girişler yasakladı. Sur’da 15 mahallenin 6’sında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Terörle mücadeleden soruşturma

Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında, 3 aydır yasağın devam ettiği Sur’a yürüme çağrısı yaptıkları için soruşturma başlatıldı. Karara ilişkin konuşan Demirtaş, “Demokratik bir çağrı yaptık ve bunun da arkasındayız. Buna karşı AKP hükümeti ve devlet kurumları buna suç gibi yaklaşıyor. Aslında Sur’da yapılanın kendisi suçtur,” dedi. Soruşturma, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldı. Soruşturma kapsamında eşbaşkanların dün yaptığı konuşmaların kayıtları incelemeye alındı. Soruşturmayı, Terör Suçları Soruşturma Bürosu yürütüyor.

Sur çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, Sur’da 3 aya yakındır süren sokağa çıkma yasağını protesto etmek için dün ortak bir açıklama yaparak “Çarşamba günü saat 16.00’da herkes bulunduğu yerden Sur için yürüsün” çağrısı yapmışlardı.

Dün yapılan ortak açıklamada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Üç aydır şehrin ortasında 24 saat bir savaş yürütülmesini olağan bir durum olarak görmüyoruz. Tüm Diyarbakır halkı Sur’daki ablukanın kalkması için ayakta olmalıdır. Çarşamba saat 16.00’da herkes bulunduğu yerden Sur’a doğru yürümelidir. Mahalle ve ilçelerden bu demokratik bir haktır,” demişti.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında