Sarraf'ın kefalet başvurusu reddedildi

Miami’de FBI ajanları tarafından yakalanan Rıza Sarraf kefalet başvurusu mahkeme tarafından reddedildi.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre, Hafta sonu Miami’ye geldiği sırada havalimanında FBI ajanları tarafından yakalanan ve pazartesi günü de Miami’de çıkarıldığı federal mahkeme tarafından tutuklanan Rıza Sarraf için hazırlanan iddianamede, savcılık Sarraf’ın banka sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarıyla ilişkili tüm malvarlığına el konulmasını istedi.

Sarraf’ı pazartesi günü mahkeme karşısında dünyanın en ünlü avukatlık bürolarından Baker&McKenzie’nin Miami ofisindeki ortağı Lee Stapleton savundu. Ancak mahkeme tutanağında Stapleton’ın geçici avukat olduğu belirtilerek 4 Nisan’daki duruşmada Rıza Sarraf’ın asıl avukatının da belirlenmesi istendi. 

İddianamede “ekonomik cihat” mektubu var

Savcı Preet Bharara, Sarraf’ın banka sahtekârlığı ve kara para aklamayla ilişkili tüm malvarlığına el konulmasını istiyor. İddianamedeki en çarpıcı delil ise Zarrab’ın İran Merkez Bankası Başkanı’na hitaben kendi adına hazırlattığı Zarrab Ailesi’nin yaptırımlara karşı ‘Ekonomik Cihat’a hazır olduğunu belirten mektup.

Soruşturmayı başlatan isim New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara olduğu için, Sarraf'ın yargılanmasının da New York'ta olması bekleniyor.

Bhrara Twitter'dan paylaştığı mesajda "Rıza Sarraf Manhattan'da bir mahkeme salonunda Amerikan adaletiyle yüzleşecek" ifadelerini kullanmıştı.

Konuyla ilgili Hürriyet'e bilgi veren Amerikalı bir yetkili, 4 Nisan'da Miami'de tekrar mahkeme karşısına çıkarılacak Sarraf'ın akıbetinin o gün belli olacağını belirtti.

Savcı’ya Erdoğan'ı 'takibe' aldı 

Rıza Sarraf hakkındaki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Türkiye’de yaşayan binlerce vatandaş tarafından Twitter'da mesaj yağmuruna tutuldu. Savcının takipçi sayısı son 4 günde tırmanışa geçerken, Bharara, geçtiğimiz gün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı takip etmeye başladı. 

Sarraf aleyhindeki iddianameyi hazırlayan Bharara, ABD'de diplomatları, siyasileri ve 2008 küresel krizinin ardından 100'e yakın bankacıyı soruşturarak adını duyurdu. Bharara, 2009'da New York savcısı olduktan sonra 25 farklı ülkeye gönderdiği güvenlik güçleriyle silah ve uyuşturucu ticaretiyle suçlanan kişileri New York'a getirtmiş ve yargı önüne getirilmelerini sağladı.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında