Karabağ'da çatışmalar devam ediyor

Ermenistan-Azerbaycan hattında haftasonunda şiddetlenen çatışmalar devam ediyor.

Azerbaycan, Karabağ'da Cumartesi günü yeniden başlayan çatışmaların ardından tek taraflı ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu. Karabağ bu ateşkes açıklamasını yalanladı.  

Karabağ Cumhurbaşkanı sözcüsü Davit Babayan, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Azerbaycan’ın güneydoğu ve kuzeydoğu kesimlerinde şiddetli çatışmalara devam ettiğini" söyledi. 

Azatutyun.am'e konuşan Davit Babayan, ''Son 24 saat içinde Azerbaycan iki defa ateşkes ilan etti, fakat iki defasında da bu açıklamaların gerçekle alakası yoktu'' dedi.

Senor Hasratyan adlı bir başka yetkili de Azeri güçlerin Karabağ'ın kuzeyindeki Mardakert bölgesini Grad füzeleri fırlattığını ve top ateşine tuttuğunu belirtti. 

1994’te ilan edilen ateşkesten bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalarda Azerbaycan 12 askerinin öldüğünü, Ermenistan ise 18 askerinin öldüğünü, 35 askerinin yaralandığını açıkladı. 

Hayatını kaybedenler arasında siviller de bulunuyor. 

Çatışmaların ilk gününde okula giderken öldürülen 12 yaşındaki Vağinak Grigoryan bugün defnedilecek. Aynı saldırıda yaralanan iki çocuğun da hastanede tedavisi devam ediyor. 

Hetq.am'in haberine göre, Azerbaycan güçlerinin girdiği Talish köyünü Ermeni güçleri geri aldı. Köyde öldürülen üç sivilin fotoğrafları sosyal medyaya yansıdı. 

Ermenistan Savunma Bakanlığı, çatışmalarda öldürülen askerlerden yedisinin kimliğini açıkladı. Hayatını kaybeden askerler şöyle: Armenak Urfanyan (1990 doğrumlu), Qyaram Sloyan (1996 doğumlu), Yuri Paramazyan, Hovsep Mayilyan (1978 doğumlu), Hovsep Kirakosian (1988 doğumlu), Nodarik Margaryan (1963 doğumlu), Sasun Mkrtchyan (1989 doğumlu).

Öte yandan Azerbaycan Savunma Baknalığı bugün yaptığı açıklamada, 3 Nisan'dan beri 3 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Kanada ve İran'dan çağrı 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, gelişmeleri kaygıyla izlediğini duyururken, Rusya’nın ardından İran da taraflara ateşkes çağrısında bulundu. 

Kanada Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, taraflara ateşkes çağrısında bulundu. Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion imzasıyla yapılan açıklamada, 'barışçıl çözüm dışında alternatif olmadığı' vurgulandı. 



Yazar Hakkında