Ermenistan'da silahlı bir grup polis merkezini bastı, rehineler var

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da bir polis merkezi silahlı bir grup tarafından ele geçirildi. İçeride yaklaşık 7 rehinenin olduğu belirtiliyor. Ölü ve yaralılar var.

Yerevan’daki polis merkezi 17 Temmuz günü sabah saatlerinde kendilerine 'Kurucu Meclis' diyen silahlı bir grup tarafından basıldı. 

Ermenistan Emniyet Genel Müdürü Yardımcısı General Hunan Poghosyan, polis merkezinde 7 rehinin tutulduğunu belirtti. Rehinelerin kimlikleri henüz açıklanmazken, birinin Yerevan Emniyeti Müdür Yardımcısı Valery Osipyan olduğu iddia ediliyor. Çatışmalarda bir üst düzey rütbeli polis öldürülürken, 4 polis memuru yaralandı. 

Ermenistan basınına göre güvenlik güçleriyle eylemi yapan grup arasında 18 Temmuz sabahına kadar süren müzakerelerden henüz sonuç çıkmadı.    

Ermenistan Ulusal Güvenlik Birimi’nin yaptığı açıklamaya göre biri polis memuru diğeri bir ambulans görevlisi iki rehine serbest bırakıldı. Silahlı grup ise teslim olmayı reddediyor.

Yapılan açıklamada, "Güvenlik güçleri duruma hakimdir ve sorunu çözmek için gerekli adımları atmaktadır” dendi. 

Silahlı grubun, 22 Haziran’da tutuklanan muhalif 'Nor Hayastan' (Yeni Ermenistan) siyasi hareketi lideri Jirayr Sefilyan’ın serbest bırakılmasını talep ettikleri belirtiliyor. Grubun diğer talebiyse Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifa etmesi.

Emniyet Genel Müdür yardımcısı Poghosyan, Sefilyan'ın serbest bırakılması talebinin yerine getirilmeyeceğini söylerken, "Gerekirse silahlı grubu etkisiz hale getiririz" dedi. İki taraf arasındaki müzekereler sürüyor.

Kurucu Meclis adlı grubun sözcüsü Varuzhan Avetisyan ise bir açıklama yaparak, "Hükümeti devirip siyasi tutukluların serbest kalmasını sağlayacak bir isyan başlatıyoruz" dedi. Facebook'ta bir video paylaşan grup Ermenistan vatandaşlarını hükümet aleyhine sokağa çıkmaya çağırdı. Videoda askeri yelekler giyinmiş ve eli tüfekli kişilerle beraber rehineler görülüyor.

Rehine krizi haberinin medyaya yansımasının ardından saat 10.40 sularında, yaklaşık bir saat boyunca Ermenistan’da sosyal medyaya erişim sağlanamadı.  

Güvenlik Birimi yaptığı açıklamada “Bunu organize edenlerin yandaşlarının sosyal medyada dezenformasyon yaydığını” söyledi. 

Sabah saatlerinde silahlı grup yaptığı açıklamada, "Jirayr Sefilyan ve onun destekçileri yıllar boyunca barışçıl bir şekilde Ermenistan"daki durumu değiştirmeye çalıştı. Bunun sonucunda Sefilyan tutuklandı, onun destekçileri ise baskılara uğruyor" dendi. Açıklamada adaletsizliğe karşı silahlı ayaklanmaya başladıkları, Erebuni mahallesinde bulunan Polis birimi ele geçirdikleri ve bölgeyi kontrole aldıkları söyleniyor.

Silahlı grubun internette yaydığı bildiriyi paylaşan Asbarez gazetesi editörünün de gözaltına alındığı bildiriliyor. 



Yazar Hakkında