Ümit Kıvanç’tan fotoğraf sergisi

Gazeteci ve yazar Ümit Kıvanç’ın 2013 ve 2014 yıllarında çektiği fotoğraflar, ‘Ya Değilse? / If Not?’ adlı sergisinde bir araya geliyor.

Görme ve algılama kavramlarına odaklanan sergi, Beyoğlu - Asmalı Mescit’teki Sanatorium’da, 9 Mart’ta açılacak. 

Kıvanç’ın fotoğraf çalışmaları, algılamanın bütününe nüfuz etmenin zorluğuna işaret ediyor. Bu zamana kadarki görsel ve yazılı üretimlerinde anlatıcı konumunda gördüğümüz Kıvanç, ‘Ya Değilse?’ sergisinde bu durumu tersine çeviriyor. İzleyiciyi seçme ve yorumlama sürecine dahil ederek anlatıcı konumuna çeken ve görme eylemini ve görememe halini bir tür eleme ve ayıklama işlemi olarak ele alan Kıvanç, “Ya kolektif hafızamızı, yanı başımızda oldukları halde göremediklerimizi de görerek kurabilseydik?” sorusunu gündeme getiriyor.

Fotoğrafları “bir musibet içinde büyürken” çektiğini belirten Kıvanç, ‘riya tabirleri’ adlı bloğunda sergiye ilişkin olarak şunları söylüyor: “O fotoğrafları içimde bir musibet büyürken çekmişim, haberim yoktu. Fotoğrafların musibetle alâkası yok. ‘İçimle’ alâkaları var mı? Ondan da emin değilim. Ama kesinlikle bir şeylerin içiyle, dibiyle, derinliğiyle var. Görünene yaklaştıkça ötesine geçiliyor, oradan nerelere gidiliyor?”

Sergi 15 Nisan’a kadar ziyarete açık olacak.



Yazar Hakkında