Tutuklu vekil Beştaş’tan avukatlara mesaj

HDP Adana Milletvekili, hukukçu Meral Danış Beştaş, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden avukatlarla ilgili mesaj yayınladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın 5 Nisan Avukatlar Günü mesajı, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden bugün ulaştı. 

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Başkan Yardımcılığı da yapan, avukat ve siyasetçi Danış Beştaş 31 Ocak 2017’den beri tutuklu bulunuyor. 

“Adaletin son kalesi savunmadır”

Meral Danış Beştaş’ın mesajı şöyle:

“5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle haktan, adaletten, hukukun üstünlüğünden ve demokrasiden yana duran tüm meslektaşlarımızın gününü içtenlikle kutluyorum.

“6 Nisan 2017 tarihinde Çağlayan Adliyesi’nde Adalet Nöbeti’nde olan avukatlara yönelik saldırıyı şiddetle kınıyorum. Adaletin halklara güç ve umut vermesi adına çaba sarfedenlere yönelik bir saldırının adalete kurşun sıkmakla birebir olduğu açıktır.

“Bir diğer vahim tablo ise terazinin bir kefesinde sadece tahliye kararı vermiş olmaları sebebiyle HSYK [Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu] tarafından görevden alınan hakim ve savcılar var iken terazinin diğer kefesinde Anayasa değişikliği teklifine konulan mahkemelerin bağımsız olmasının yanı sıra ‘tarafsızlığı’ ibaresinin referanduma sunulacak olması duruyor.

“Bu vahamet içeren tablo, adalet terazisini kendi lehine eğme hususunda pek mahir olan AKP’nin yargı üzerindeki oyununun büyüklüğünü ortaya koyuyor.

“Hakim ve savcılar vicdani kanaatlerine ve mevzuata göre aldıkları kararlar sebebiyle kimseye hesap vermek zorunda değildir. Tarafsız ve bağımsız yargının mayası adalettir. Bu kapsamda savunmaya yönelik artarak devam eden saldırılar adaleti yok etme amaçlıdır.

“Adaleti yerine getirme görevini icra eden son kale avukatlardır, savunmadır.

“Yargı erkinin, 2010 referandumunda bağımsız ve tarafsız olacağını savunanlar; aynı sloganla 16 Nisan referandumunda destek istiyor. Ancak 2010 ile 2017 yılları arasında yargının ne kadar bağımsız ve tarafsız olduğunu gördük!

“2017 yılına geldiğimizde ve yine bir Anayasa referandumu arifesinde yargı erkinde var olan bağımsız ve tarafsızlık inancının son kırıntıları da hedef alınmış durumda.

“Hukukun yok sayıldığı geldiğimiz fazda adalet savunmasız bırakılmak isteniyor. Fakat bilinmelidir ki; savunma makamını teşkil eden avukatlar, hiç kimsenin hiçbir gücün önünde boyun eğmez, teslim olmaz. Avukatlara yönelik hiçbir yöntem amacına ulaşmaya muktedir değildir.

“Mücadelemiz gerçek adalet ve eşitlik içindir. Savunma makamı bu mücadelenin en temel direğidir ve iktidarlar ne denli uğraşırlarsa uğraşsınlar teslim alamayacakları tek kale ‘savunma kalesi’dir.”

HDP’li 13 milletvekili hala tutuklu bulunuyor. Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ'ın ise milletvekilliği düşürüldü.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında