Dink davasında üçüncü iddianame krizi sürüyor

Hrant Dink Cinayeti davasında üçüncü iddianame kabul edildi ve davalar birleştirildi ancak davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 'Kanun Yararına Bozma' talebiyle Adalet Bakanlığı'na başvurdu

Dink Cinayeti Davasında savcı Gökalp Kökçü'nün hazırladığı ve cinayet sırasında olay yerinde bulunan jandarma görevlileri ile Fetullah Gülen, Zekeriya Öz gibi isimlerin sanık olduğu üçüncü iddianameyi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi çeşitli eksiklikler olduğu gerekçesiyle iki kez iade etmişti.

İkinci iadenin ardından savcı Gökalp Kökçü 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade kararının iptali için itiraz etmişti. 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcının talebini yerinde görmesi üzerine  iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde halen süren kamu görevlilerinin yargılandığı dava ile birleştirilmişti.

Bu gelişmenin ardından 14. Ağır Ceza Mahkemesi bir tensip tutanağı hazırladı ancak savcılığın itirazının kabul edilme kararının da bozulmasını istedi. 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu amaçla 'Kanun Yararına Bozma' talebiyle Adalet Bakanlığı'na başvurduğu ortaya çıktı. Bu aşamada savcılık ve mahkeme kendi tezlerini de ilgili makamlara sundular. Savcı Gökalp Kökçü 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda delillerin toplandığını ve iade gerekçesinin dayanaksız olduğunu, kimi derinlemesine kovuşturma taleplerinin mahkeme aşamasında gerçekleştirilebileceğini öne sürdü. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Adalet Bakanlığı'na yaptığı başvuruda ise daha derinlikli bir soruşturma yürütülmesi gerektiği, bazı soruşturma ve kovuşturmaların savcılık aşamasında yapılmasının daha yerinde olacağı, kimi sanıklar hakkındaki iddiaların eksik soruşturma ile tamamlandığı, ayrıca 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının Anayasa ve CMK'ya aykırı olduğu öne sürüldü. 

Adalet Bakanlığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebini yerinde görürse anlaşmazlığa Yargıtay karar verecek. Eğer talep yerinde görülmezse 14. Ağır Ceza Mahkemesi itirazlarına rağmen iddianameyi kabul etmiş olacak. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası