Ermenistan’da festival bereketi

Ermenistan’a yapılan seyahatlerde Yerevan rotası öne çıksa da köylerde, kasabalarda yaz boyu birçok festival düzenleniyor. Bazıları kadim bayramlardan, bazıları birkaç senedir kutlanan festivallerden oluşan bir listeyi, Armenian Weekly’den derleyerek sunuyoruz.

Dolma Festivali

Ermeni kültürünün en önemli yemeklerinden biri olan dolmanın baş tacı edildiği festival, 2011 yılından beri Ermenistan’ın farklı bölgelerinde düzenleniyor. Ermeni mutfağını tanıtma amacı güden festival, lezzetli yemekleri tatmak ve tariflerini öğrenmenin yanı sıra, kültür ve gelenekler yaşamak için de önemli bir fırsat. Festivalde sebzeli yaz dolması, basuts (oruç dolması), pirinçli ‘sut’ dolması, balık dolması ve yaprak dolması gibi farklı dolma türlerini yemek mümkün. Katılımcılar dolmaları tadarken yerel okullardan dans gruplarını izleyip gayda sanatçılarının müziklerini dinleme fırsatı buluyor. Mayıs ayının sonlarına denk gelen festival, bu sene 20 Mayıs’da Hnaberd Köyü’nde düzenlendi.  

Koyun Kırpma Festivali

2014’dan beri Khot Köyü “Koyun Kırpma Festivali”ne ev sahipliği yapıyor. Syunik bölgesinde bulunan Khot, Tatev Manastırı’na giden teleferiğin de başlangıç noktası olma özelliğini taşıyor. Festivalde yerel el sanatlarının tanıtılmasının yanı sıra turşu, konserve ve hamur işleri de stantlarda satılıyor. Müzik dinletileri ve dansların yanı sıra, isminden de anlaşılacağı gibi festivalin en öne çıkan etkinliği koyun kırpma yarışması. Çeşitli köylerin temsilcileri jüri üyeliği yaptığı yarışmada zaman kriterinin yanı sıra yünün tamamen kırpılması ve koyunun yara almaması da amaçlanıyor. Koyun Kırpma festivali her sene haziran ayında düzenleniyor. 

Ahududu Festivali

İlk defa 2016 yılında, Syunik bölgesinde, Sisian yakınlarındaki Ashotavan’da gerçekleşen festival çeşitli bölgelerden birçok yemek ve zanaat standının yanısıra Ermenistan’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin kurduğu standlara da ev sahipliği yapıyor.. Kemençe, kanun, duduk ve zurna dinletileri, çocuk, genç ve yetişkinlerden oluşan dansçıların oluşturduğu dans gruplarıyla ve ip cambazının gösterileriyle birleşiyor. Ahududu festivali bu sene 22 Temmuz’da düzenlenecek. 

Vartavar 

Ermenilerin en kadim bayramlarından biri olan, Nuh Tufanı’nın anıldığı su serpme geleneğiyle beş önemli yortudan biri kabul edilen Vartavar, her sene Ermenistan’da da kutlanıyor. Pagan dönemlerden gelen ve sonrasında Hristiyanlığa uyarlanan bayram Ermenistan’da milli bayram olarak kutlanıyor. Yerevan’ın doğusunda bulunan, pagan döneminden kalan Garni Tapınağı’nda kutlanan bayramda pagan rahipler ekmeği, çiçekleri, kayısıları ve özellikle suyu kutsayıp katılımcılara dağıtıyor. Garni tapınağında vadi manzarası ve geleneksel müzik eşliğinde kutlanan bayram bu sene 23 Temmuz’a denk geliyor.  

Navasart

Pagan tarihinin yılbaşısı olan Navasart bayramı, Ermenilerin atası sayılan Hayk ve yoldaşlarının Bel’in zulmünden kaçıp kuzeydeki Ermeni yaylalarına sığınmalarını da anma özelliği taşıyor. Bu sene 11 Ağustos’a denk gelen Navasart Bayramında da Garni Tapınağı ziyaret edilebilir. Ayrıca her sene Yerevan’ın Nor Nork bölgesinde bulunan Hayk heykeli önünde de tören yapılıyor.

Berd Ahududu ve Bal Festivali

Karabağ’ın Tavush bölgesinde bulunan Berd şehri, Ahududu ve Bal Festivali’ne 2012’den beri ev sahipliği yapıyor. Şehrin dışında bulunan geniş bir alanda, yerel el sanatlarından örnekler ve başta bal ve ahududu olmak üzere bölgenin yerel lezzetlerini sunan standlar kuruluyor. Festivalde yemek stantlarının yanı sıra genç dansçılar ve yerel müzisyenler de konser veriyor. Geçtiğimiz sene 21 Ağustos’ta düzenlenen festival, bu sene konuklarını 13 Ağustos’ta bekliyor.

 



Yazar Hakkında