Malatya Ermeni mezarlığındaki çalışmalar devam ediyor

Malatya Belediyesi tarafından Ermeni mezarlığında kaçak olduğu gerekçesiyle yıktırılan son dua yeri ve gasilhanenin tekrar Malatya Belediyesi tarafından başlatılan inşaatı devam ediyor. Malatya’daki bir diğer Ermeni yapısı olan Taşhoran Kilisesi’nin restorasyonu için ise İl Özel İdaresi tarafından ödenek çıkarıldığı belirtiliyor.

Malatya Belediyesi ekipleri, Ermeni mezarlığında Malatyalı Ermenilerin topladıkları bağışlarla yaptırılan son dua yeri ve gasilhane inşaatlarını kaçak yapıldığı gerekçesiyle 2 Şubat 2012 tarihinde yıktırmıştı. Yıkım sonrasında ortaya çıkan tepkiler üzerine Malatya Belediyesi inşaatların bir bölümünün yanlışlıkla yıkıldığını savunarak, yıkılan inşaatların yerine yenisinin yapılacağını duyurmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yeniden yapımı için talimat verdiği binalar için Malatya Belediyesi ihale düzenleyerek, inşaatlara yeniden başladı. Proje kapsamında son dua yeri ve gasilhane ile birlikte bekçiye ait müştemilatın da yaptırılacağı kaydedildi.

Belediyenin 156 bin TL’ye ihale ettiği projenin, bu yıl içinde tamamlanarak teslim edileceği bildirildi.

Taşhoran için Özel İdare’den Ödenek

Malatya’daki bir diğer Ermeni yapısı olan ve restorasyonu gündemde olan Taşhoran Ermeni Kilisesi’nin onarım ve restorasyonunun yapılması için İl Özel İdaresi’nden ödenek aktarıldığı bildirildi.

Taşhoran Kilisesi'nin bulunduğu belediyeye ait arsa payını 20 bin TL ile İl Özel İdaresi bütçesinden satın alan Malatya Valiliği, bu kez kilisenin restorasyon çalışması için İl Özel İdaresi bütçesinden kaynak aktardı.

İl Encümeni tarafından alınan karara göre, Taşhoran Kilisesi ve İle diğer taş yapıların onarım ve restorasyonlarının Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından gerçekleştirilmesi için, İl Özel İdaresi Kültür Varlıkları Onarım ve Restorasyon kaleminden ihale bedellerinin aktarılması karar verildi. Ancak, alınan kararda kilisenin onarımı için ayrılan rakam belirtilmedi.