Kadın Eserleri Kütüphanesi'nden 32. Yıl Şenliği

Kadın Eserleri Kütüphanesi 14 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00-18.00 arasında 32. Yıl Şenliği düzenliyor.

Açılış konuşmaları ve kutlama mesajlarıyla başlayacak olan etkinlik müzik, dayanışma mezatı, şiir dinletisi, dans performansı ve tiyatro oyunlarıyla devam edecek.

Herkesin katılımına açık olan etkinlik Fener, Mürsel Paşa Caddesi No:8'de, Fener İskelesi karşısındaki tarihi kütüphane merkezinde gerçekleşecek.

Öte yandan 32 yıl önce kurulan ve Türkiye’nin ilk ve tek kadın kütüphanesi özelliği taşıyan  Kadın Eserleri Kütüphanesi binası, restorasyon için boşaltılacak. Yaklaşık 48 özel arşiv koleksiyonu, 14 bin kitap, 469 süreli yayın ve 8 bin efemera koleksiyonu, restorasyon bitene kadar depoya kaldırılacak.

5 binadan oluşan restorasyon projesinin İBB’nin önceki yönetim döneminde başladığını vurgulayan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı Başkanı Birsen Talay Keşoğlu, Hürriyet gazetesine verdiği demeçte “Burası sadece bir Kütüphane değil. Önemli bir hafıza mekânı. Kadınların mirası olması çok önemli bizim için. Türkiye kadın hareketinin bütün tarihi bizde. O nedenle çok kıymetli. Restorasyonun ardından binaya geri dönebilmek için de İBB’den protokol talebinde bulunduk. O yapılırsa, mutlulukla çıkıp geri döneceğiz” dedi. Gazeteye göre İBB yetkilileri ise kütüphanenin restorasyon süreci tamamlandıktan sonra faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.

"İBB'nin desteğini bilmek bizi güçlendirecektir"

KA-DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu da 32. yıl vesilesiyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kadın Eserleri Kütüphanesi ülkemizde kadın tarihi hakkında geçmiş ve güncel kaynakların korunduğu önemli bir kütüphanedir. Osmanlı’dan günümüze kadın tarihi açısından değerli kaynaklara sahiptir. Kurulduğu tarihten itibaren kadın bakış açısı odaklı araştırma yapan araştırmacıların ve şüphesiz sivil toplum kuruluşu üyeleri olarak bizlerin başvurduğu ve büyük bir sıcaklık ve destekle karşılandığımız ilk yerdir. Kütüphanemizin kadınların maddi ve manevi dayanışmasıyla kurulmuş olması da sivil bir inisiyatif olarak önemini artırmaktadır. "

"Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin de kurucusu Şirin Tekeli’nin de kuruluşunda üstlendiği rolü düşündüğümüzde bizim için Kadın Eserleri Kütüphanesi paha biçilemez simgesel bir değere sahiptir. Dünyada çok az örneği olan ve ülkemizdeki tek Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin korunması, güçlendirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması hepimizin asli görevidir. İçinde bulunduğu tarihi binayla birlikte kütüphanemizin daha iyi koşullarda hizmet görebilmesi, birbellek mekanı olarak yaşatılabilmesi ve kadınların mirasını taşımaya devam edebilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin maddi ve manevi desteğinin olduğunu bilmek bizleri güçlendirecektir."

Kategoriler

Güncel