Sahakyan’ın ISO 9001 Gururu

Samatya’nın asırlık fidanı Sahakyan Nunyan Okulu, bugünlerde 3 yıllık yoğun bir emeğin karşılığı olarak gelen ISO 9001 standart belgesinin haklı gururunu yaşıyor. Ermeni toplumu kurumları arasında ilk olarak Surp Pırgiç Hastanesi bu belgeyi almaya layık görülmüştü. Sahakyan Nunyan Lisesi de eğitim alanındaki öncü oldu.

Talin Matosoğlu ve Yesai Demir 
FOTOĞRAF • MİHRAN MANUKYAN

MİHRAN MANUKYAN
miran.manukyan@gmail.com

Samatya’nın asırlık fidanı Sahakyan Nunyan Okulu, bugünlerde 3 yıllık yoğun bir emeğin karşılığı olarak gelen ISO 9001 standart belgesinin haklı gururunu yaşıyor. Ermeni toplumu kurumları arasında ilk olarak Surp Pırgiç Hastanesi bu belgeyi almaya layık görülmüştü. Sahakyan Nunyan Lisesi de eğitim alanındaki öncü oldu.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Sahakyan Lisesi Müdiresi Talin Matosoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Yesai Demir, belgeye hak kazanmak için yaptıkları çalışmaları anlattılar. Sahakyan yönetimi, 2011'de öğrenciler, veliler, eski mezunlar, çevre okulların yöneticileri ve idarecileri ile yapılan görüşmeler sonrası, kurum içerisindeki güçlü ve zayıf yönleri belirleyen Swot analizine geçildiğini anlattı. Buna göre, üç yıllık bir plan çerçevesinde Eğitim Yönetimi, Alt Yapı ve Fiziksel Alanlar, Kurumsal İmaj ve Tanıtım ile Kalite Çalışmaları başlıklı dört dalda çalışmalara başlandı.

Yönetim Kurulu Başkanı Yesai Demir, üç yıldır verdikleri çabanın ve yapılan çalışmaların karşılığını aldıklarını dile getirdi.

Öğrenci başarısı yakın mercek altında

Çalışmalar çerçevesinde öncelikle bir Ölçme Değerlendirme birimi kurularak öğrencilerin başarıları ölçüldü. Rehberlik ve sınıf öğretmenlerinin hazırladığı raporlar eşliğinde, okulun yeni Koçluk Montörlük sistemi devreye sokularak öğrencinin başarısında düşüklük var ise veya sınıfın genelinde bir başarısızlık söz konusu ise konu tekrarı yapıldı ve gerekirse bire bir çalışmalara geçildi. Matosoğlu, “Bu ekibe ek olarak matematik, fizik, kimya, biyoloji öğretmenlerinin sayısını arttırarak öğle teneffüsleri için de bir etüt odası oluşturduk” dedi.  Lise son sınıfı öğrencileri için üniversite hazırlığına katkı amacıyla okul sonrası bire bir çalışma imkânı hazırlayan yönetim, başarılı gençleri de 9. ve 10. sınıflarda bir TÜBİTAK çalışması ile teşvik etmiş.

Altyapı ve fiziksel çalışmalar

Sürecin bir de altyapı boyutu var. Sınıflardaki laptop, bilgisayar, projeksiyon ve internet bağlantılarını tamamlayan yönetim, her sınıfa akıllı tahta ve gezici akıllı tahtalar ekledi. Okulda bir Kalite Ekibi kurulup yapılan çalışmalar yönergeler, şartnameler, prosedürler ve talimatlar ile güvence altına alındı. 7 Nisan tarihinde okulu ziyaret eden ISO denetçileri de 170 standarda göre belgelenen dosyaları, kalite standartlarına uygun bularak okulun ISO belgesini almaya hak kazandığını bildirdi.

Yeni vizyonu ile ulusal ve uluslararası alanda tanınan bir okul olmayı hedefleyen Sahakyan Lisesi Müdiresi Talin Matosoğlu, işbirliğine vurgu yaparak “Okulumuzun bu belgeyi almasına katkıda bulunan eğitim danışmanımız Mutlu Tunç, Yönetim Kurulu Başkanımız Yesai Demir ve Kurucu Temsilcimiz Aret Karabulut’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Yeni projelerden biri de ‘dershane’

2015-2016 Eğitim ve Öğretim yıllarında dershanelerin olmayacağını belirten Matosoğlu  “Dershanelerin olmadığı noktada da okulların görevi biraz daha artacak” uyarısında bulundu. Üniversite hazırlık sürecinin oldukça zorlaşacağını vurgulayan Matosoğlu, gelecekteki projelerle ilgili olarak “Okulumuzda okuyan her öğrenci için bu eğitim ihtiyacını karşılamakla ilgili projelerimiz var. Kendi öğretmenlerimiz ve dershane tecrübesi olan öğretmenlerimizi kadromuza katarak bu meseleyle ilgili olarak da tedbirimizi alacağız” dedi.

Kategoriler

Toplum Okullar