Özel Fener Rum Okulu 560 yaşında

İstanbul'un en eski eğitim kurumu olan Özel Fener Rum Lisesi ve İlköğretim Okulu bu sene kuruluşunun 560. yılını kutluyor.

53 öğrencinin eğitim görmeye devam ettiği Özel Fener Rum Lisesi ve İlköğretim Okulu, bu sene 560. Yılını kutluyor. 26 yıldır görevine devam eden, okulun  ilk kadın müdürü Viktorya Lemopulo, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Rum toplumunun azlığından dolayı az sayıda öğrencileri olduğunu, yine de okulun üniversite başarısının yüksek olduğunu belirtti.

Özel Fener Rum Lisesi ve İlköğretim Okulu, Fener semtindeki bugünkü binası, Rum cemaatinin önde gelenlerinden toplanan bağışlarla mimar Kostandin Dimadis tarafından 1881'de inşa edilmişti. Öncesinde yine Fener semtinde, farklı isimlerle eğitime devam eden okul 1804 yılında Kuruçeşme'ye taşınmış, 1850 yılında ise tekrar Fener semtine geri dönmüştü.

Rumların birçok Patriğinin yetiştiği, Osmanlı Devleti zamanında saray ve Bab-ı Ali tercümanı, Eflak ve Boğdan voyvodalarının çoğunun mezun olduğu okul 17. Yüzyıldan itibaren 'Akademi' unvanını aldı. 19. yüzyılda, okulda kısa bir süre için 'Tıp' bölümü de açıldı. Patrik İoakim 3 zamanında okulu üniversiteye dönüştürme planları yapılsa da sonuca ulaşılamadı. (AA)

Kategoriler

Toplum Okullar