AKANDA TAŞTEKİN

Tüm baskılara ve şiddet iklimine rağmen kök salan örgütlü kadın dayanışması hâlâ en güçlü nefes. Erkek-devlet şiddetini görünür kılan mücadele mahalleden kampüse, işyerinden ev içi emeğe kadar her yerde var olmaya devam ediyor; başka bir dünyanın mümkün olduğuna dair somut bir umut oluyor. 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü'rde Kadının İnsan Hakları Derneği'nden İrem Gerkuş anlatıyor.

Eski milletvekili Hüda Kaya, bugün tekrar hapse girdi ancak akşam saatlerinde tahliye edildi. Kaya’ya verilen 1,5 yıllık hapis cezasını ertelemeden yeniden cezaevine göndermek için aranan mahkûmiyet kararının 28 Şubat DGM'lerinden bulunması ‘siyasi kurgu’ olarak tepki çekti. Kaya’nın avukatı Leventoğlu, "skandal" olarak nitelendirdiği kararı Agos'a değerlendirdi.

İstanbul Üniversitesi Antropoloji Bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan Azerbaycanlı kadın hakları aktivisti Nanaxanim Babazade (Nana), 21 Ağustos’ta “yemekhane zammını protesto eylemine katıldığı” gerekçesiyle, Kadıköy’deki iş yerinden gözaltına alınmıştı. Şu anda sınır dışı edilmek üzere Çatalca İnceğiz Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutuluyor.

Suriyeli Ermeni gazeteci Kevork Almassian: "Tarihsel olarak canlı bir Ermeni nüfusuna ev sahipliği yapan Keseb'de halk, komşu bölgelerde Alevilerin yaşadığına benzer bir kaderden korkarak büyük ölçüde buradan kaçtı. Lazkiye'deki Ermeni sakinleri ise güvenlik kaygıları nedeniyle günlerdir evlerine kapanmış durumda."

Uzun yıllar Ortadoğu ve Kürtler konusunda çalışan, 93'te PKK'nin ilk ateşkes ilan etmesinde rol oynayan gazeteci ve DEM Parti vekili Cengiz Çandar, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mektubunu ve süreci yorumladı.