VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

GÜNCEL Meclis’te ‘emanet’ tartışması

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, 2018 Bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, gayrimüslim azınlıklar için “Türkiye’ye emanettir” dedi. HDP Milletvekili Garo Paylan, Bakan Çavuşoğlu’nun sözlerine tepki gösterdi.
TOPLUM Vakıflar Temsilcisi 24 Aralık’ta seçilecek

Vakıflar Genel Meclisi’nde görev yapacak olan azınlık vakıfları temsilciği için 24 Aralık’ta seçim yapılacak. Görev süresi dolan Toros Alcan’ın yerinde Yahudi toplumundan bir ismin yeni temsilci olması bekleniyor.
GÜNCEL Hatay ve Mersin vakıflarının ’36 Beyannamesi sorunu çözüm bekliyor

Azınlık Vakıfları Temsilci Ofisi’nin Antakya’da düzenlediği Paskalya yemeği, bölgedeki vakıfların yaşadıkları sorunları dile getirmeleri için bir imkan oldu. Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fadi Hurigil’in yemekte yaptığı konuşma tüm bu sorunları tarihsel süreç açısından özetler nitelikteydi.
TOPLUM Ankara'da yasa mutabakatı

Gayrimüslim cemaatlerin temsilcileri Ankara’da Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’la bir görüşme yaptı. Görüşmede taraflar, azınlık vakıflarının sorunlarının çözümü için yasa çıkartılması gerektiği konusunda mutabakata vardı. Bakan Kaynak, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’e yasa taslağının hazırlanması için talimat verdi.
TOPLUM Bomonti Okulu için Kamp Armen formülü

Mülkiyet hakkının ihlali sorunlarının simgeleşmiş örneklerinden biri olan Bomonti Mıhtarayan Okulu'yla ilgili sorunun çözümü konusunda Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, gündem yaratan bir açıklamada bulundu. Ertem, okulun mülkiyet sorununun çözümü için Kamp Armen modelini önerdi.
TOPLUM Vakıflar Tarabya’da mülk peşinde

Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM), Tarabya’da faaliyet gösteren bir Rum vakfına karşı 2014’te ilginç bir dava süreci başlatmış; 1980 yılında yönetimine el konan bir vakfa ait olan ve VGM’nin o tarihte gasp etmeyi unuttuğu, şu anda Kıyı Restoran olarak kullanılan binanın peşine düşmüştü. VGM’nin açtığı ilk dava, mahkeme tarafından reddedilmesine karşın, Genel Müdürlük ısrarcı oldu ve bu kararı temyize götürmekle yetinmeyerek, başka bir mahkemede aynı taleple bir dava daha açtı. Tarabya’da, aynı vakfa ait, kullanılmayan bir okul da bulunuyor.
TOPLUM Yönetmelik sorunu Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, gayrimüslim vakıflarının seçim yapmasını sağlayan yönetmeliğin yaklaşık 2 yıldır çıkartılmamasını, Meclis gündemine taşıdı.
GÜNCEL Eylem yapan Kapalıçarşı esnafına gözaltı

Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde dükkanlarını boşaltması için tebligat gönderilmesinin ardından dün sabah bedestenin 4 kapısını içeriden kilitleyip eylem başlatan 20 esnaf, gece polis müdahalesiyle gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
TOPLUM Azınlık okulları ‘iktisadi işletme’ değildir

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Ermeni okullarının Lozan’ın 40. maddesine göre ayrı bir statüye sahip olduğu ve özel okul olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını, dolayısıyla özel okullara uygulanan söz konusu yasal işlemlerin, azınlık okullarına uygulanamayacağını söyledi.