BEYRUT

GÜNCEL Tahran-Beyrut yolu Riyad’dan mı geçer?

Önce Lübnan Başbakanı Suudi Arabistan’da “Hayatım tehlike altında” diyerek istifa etti. Ardından Suudi Arabistan’da çok sayıda prens ve bakan yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Aynı sıralarda Der-Zor’u IŞİD’den kurtaran Suriye ordusu yeni hamlelere girişti. Ortadoğu’yu yakından izleyen Vahakn Keşişyan “Der-Zor’dan sonra Irak-Suriye arasında açılacak olası yol Beyrut’dan Riyad’a dengeleri bozdu” diyor.
GÜNCEL Soykırımın tanığı yetimhane tatil köyü mü oluyor?

Lübnan’daki bir tatil köyü projesi, bulunduğu bölgenin manevi değeri nedeniyle tartışmaları da beraberinde getirdi. Başkent Beyrut’taki sahil kasabası Biblos’ta inşa edilecek lüks tesis, tam da ‘Kuş Yuvası’ olarak bilinen ve soykırımdan kaçan Ermenilere ait bir mezarlığa, okula ve yetimhanesine ev sahipliği yapan bölgede bulunuyor.
GÜNCEL Çankaya’dan Beyrut’a bir ‘Antranik Paşa’ hikâyesi

Beyrut’taki Ermeniler, yüzyılın tanığı bir Ermeni entelektüel, Simon Simonyan, ilk kez kapısı bir ziyaretçiye açılan evi, arşivi ve arşivden çıkan bir Agop Dilaçar yani Martayan hikayesi. Üstelik de Atatürk’ün sofrasında başlayan bir hikaye bu. Gazeteci Alev Er, Beyrut’tan çok ilginç izlenimler ve tanıklıklarla döndü.