Alexis Tsipras kimdir?

Yunanistan'da 25 Ocak seçimlerinden galip çıkan SYRIZA’nın 41 yaşındaki lideri Alexis Tsipras, 1957-1974 arasındaki "Albaylar Cuntası" dönemini yaşamamış ilk siyasi parti lideri olsa da siyasi geçmişi 16 yaşında kadar uzanıyor.

Kasım 1990'da, Eğitim Bakanlığı'nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin okul dışındaki yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Üç ay süren ve 5 kişinin öldüğü ‘önlük hareketi’ olarak anılan eylemler 16 yaşındaki Tsipras’ın adını duyurduğu ilk toplumsal hareket oldu. 

Ortokulda Yunanistan Komünist Partisi'nin Gençlik Kolları'na  giren Tsipras, Atina Teknik Üniversitesi'nden inşaat mühendisi olarak diplomasını aldı ama siyaset ağır bastı. Komünist Partisi'den ayrıldı, parlamento dışı çeşitli sol fraksiyonlarda yer aldı..

Tsipras, SYRİZA partisinin gövdesini oluşturan "Sinaspismos" partisinden 2006 yılında Atina belediye başkanlığına aday gösterildi.Yüzde 10.5 oy alarak sürpriz yaptı. İki yıl sonra parti lideri seçildi. 

Bu partinin 6 sol siyasi oluşum birleşmesiyle oluşan radikal sol koalisyon SYRİZA lideri olarak 2009 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi.

2009’da Yunanistan’ı vuran ekonomik kriz karşısında SYRIZA’nın vaat ettiği politika nedeniyle koalisyon oy oranını yaklaşık yüzde 23 arttırdı. 2009 seçimlerinde yüzde 4.6 oy parti 2012'de yüzde 27 ile ana muhalefet partisi haline geldi. 

Aleksis Tsipras liseden beri birlikte olduğu Baziana ile 20 yıldan fazla zamandır birlikte. Resmi olarak evlenmeyen çiftin iki oğlu var.

Tsipras, bir dergiyeverdiği söyleşide tarihte hayranlık duyduğu isimler arasında sosyalist kuramcı ve İtalyan Komünist Partisi kurucusu Antonio Gramsci, marksist politika teorisyeni Rosa Luxemburg, Che ve Gandhi’yi sayıyor. 

Tsipras, bu söyleşide LGBT evliliklerinin yasal olması, zorunlu askerliğin kaldırılması ve esrarın yasadışı olmaktan çıkarılması gerektiğini söylemişti. (Cumhuriyet)

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya