KİTAP / ԳԻՐՔ Ocak 2015: Bursa'dan Der Zor'a dönüşü olmayan yol

Merhaba,

Bu sayımıza dev bir eserin yeniden basımıyla başlıyoruz. Elias Canetti’nin ‘Körleşme’si, bilimin araç olmaktan çıkıp, amaç haline geldiğinde nasıl yok edici bir güce dönüştüğünü anlatıyor. 1931’de yayımlanan ‘Körleşme’, yaklaşmakta olan Nazizm felaketinin de habercisi olan bir anıt roman. Mustafa Tuncay yazdı. 

Karin Karakaşlı’nın ‘Yetersiz Bakiye’si kentin kaldırımlarında yazılmış gibi; kalemle değil, adımlarla yazılmış gibi. Yaşamın, yaşama hakkının ve hatta birini herhangi bir sebepten ötürü sevebilme hakkının özüne ayakkabılarıyla giren bir kitap. Gözlemciliği tartışılmaz bir yazarın, büyüsü adında saklı kitabı, bu ülkede birbirimize yetemeyişimizin, yetersizliğimizin hikâyeleri. Halil Türkden yazdı. 

Orhan Pamuk, ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ta, ayrıntıları büyük bir ustalıkla işliyor. Verilen ayrıntının zaten orada olması gerektiğini hissediyorsunuz. O ayrıntı olmazsa sanki o paragrafta bir şeyler eksik kalır. Böylesine betimleyici ayrıntıları, bu kadar doğal bir şekilde anlatma becerisi Pamuk’un ne kadar büyük bir yazar olduğunu bir kez daha gösteriyor bize. Bürkem Cevher yazdı. 

Son yıllarda Türkiye’de en çok gündeme gelen isimlerden birisi de Said Nursi. Ali Bedir, ‘Bediüzzaman Teolojisinde Gündelik Hayat’ adlı kitabında, Said Nursi’nin genelde Hıristiyanlar ve özelde Ermenilerle ilgili düşüncelerine de yer veriyor. Nursi’nin 1915 Ermeni Soykırımı felaketini 1909-1911 arasında öngörüp Müslümanları uyardığına bugün çok az kişi değiniyor. Emre Can Dağlıoğlu, Ali Bedir’le konuştu.

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr