Mardin Artuklu Üniversitesi 'vesayetçi anlayışa' karşı Bağımsız Üniversite Platformu kurdu

Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim görevlileri, yönetim kadrosu değişikliğiyle birlikte üniversitesinin özgürlükçü ortamının yok edilme çabalarına karşı Bağımsız Üniversite Platformu’nu kurarak bir açıklama yayımladı.  

Son dönemde, Kürt meselesi konusunda takındığı muhalif tutumla bilinen Kürdoloji Enstitüsü kurucusu ve eski Rektör Yardımcısı Prof. Kadri Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyeni hedef alan operasyon ve akademik kadrolara ilahiyatçıların atandığı iddialarıyla gündeme gelen Mardin Artuklu Üniversitesi’ndeki (MAÜ) öğretim görevlileri, Bağımsız Üniversite Platformu’nu kurarak bir vizyon belgesi yayımladı.

MAÜ öğretim görevlileri tarafından kurulan Bağımsız Üniversite Platformu’nun tanıtım toplantısında Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Erkol, rektörlük adaylığını açıkladı.

Bağımsız Üniversite Platformu’nun açıklamasında, “Mardin Artuklu Üniversitesi kuruluşundan beri, tekçi otoriter anlayışlar yerine ülkemizi bütün renkleri ve dilleriyle kucaklamayı amaçlayan çoğulcu bir üniversite anlayışına hayat vermiştir. Bu üniversitede ötelenmiş, yabancılaştırılmış diller, yaşayan diller olarak; dezavantajlı duruma düşürülmüş etnik, dini, kültürel kimlikler çoğulcu bir varoluş şemsiyesi altında güç kazanmıştır” denildi.

Açıklamada, “Ötekileştirmenin bu coğrafyaya verdiği tahribatın farkında olan bizler, bu üniversiteye bilimsel-akademik bir aidiyetle bağlı olan hiçbir grubu veya düşünceyi dışlamadan, birlikte çalışmayı temel bir ilke olarak kabul etmekteyiz. Bu açıdan bu üniversitenin çoğulcu, barışçı, demokratik yapısını yansıtan Bağımsız Üniversite Platformu, Mardin Artuklu Üniversitesi’ni, Türkiye’nin kendi iç sorunlarını çözerek, dünyaya söyleyecek sözü olan yeni bir perspektifi akademiye yansıtabilecek bir üniversite modeli oluşturmaya adaydır. Bağımsız Üniversite Platformu olarak bu günden sonra da Mardin Artuklu Üniversitesi’ni layık olduğu yere taşımak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak  çalışacağımızı belirtmek isteriz” ifadelerine yer verildi.

Üniversitenin kürdoloji bölümünün eski dekanı Kadri Yıldırım, genel seçimlere HDP'den aday olmak için okuldan istifa etmiş, istifa kararında da yeni yönetimle üniversitenin şeffaf ve özgürlükçü ortamının ortadan kalkmasının payı olduğunu söylemişti


Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında