Avrupa Parlamentosu'ndan çağrı: Soykırımı tanıyın

Avrupa Parlamentosu (AP) Avrupa Birliği'ne üye tüm devletlere Ermeni Soykırımı’nı tanıma çağrısında bulundu.

AP tarafından bugün Strasbourg'da oy çoğunluğuyla kabul edilen "Dünyada İnsan Haklarının Durumu ve AB'nin Bu Konudaki Politikası" başlıklı raporun karar metninde, AB devletlerinden Ermeni Soykırımı’nı hukuksal planda tanımaları istendi.

Deutsche Welle’nin haberine gore kararda, AB devletleri ve AB kurumlarına "Ermeni soykırımının tanınmasına katkı sağlamaları" çağrısı da yer aldı.

Avrupa Parlamentosu, Ermeni Soykırımını,  Türkiye'nin AET'ye (AB) resmen üyelik başvurusunda bulunduğu 1987 yılında tanımış ve o yıl kabul ettiği kararda AET'nin "Ermeni ve Yahudi soykırımlarını anmak" için özel bir gün ilan etmesi önerisinde bulunmuştu.

Avrupa Parlamentosu'nun sayıca en önemli grubu olan Hrıstiyan Demokratların Avrupa genelindeki çatı örgütlenmesi olan Avrupa Halk Partisi de (EPP) geçtiğimiz günlerde benzer bir karar almış ve 24 Nisan'ın AB kurumları tarafından 'Ermeni soykırımını anma günü' olarak ilan edilmesini istemişti.

EPP’nin kararında, Türkiye’den, “İkinci Dünya Savaşı sonrası Federal Alman Cumhuriyeti’ni örnek alarak tarihle yüzleşmesi ve Ermeni soykırımı gerçeğini kabullenmesi” istenmişti. 

Yeşiller'den Almanya'ya soykırımı tanıma çağrısı

Parlamentoda yer alan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de dün Almanya hükümetinden "100 yıl önce Osmanlı topraklarında Ermenilere soykırım yapıldığını" tanımasını istemişti. Yerevan’ı ziyaret eden Özdemir, "Soykırımın 100'üncü yılında, bu terimi saklamamanın zamanı artık gelmiştir" diye konuştu. Özdemir, "Alman hükümetinin 1915 - 1916 yıllarında işlenen bu kanlı suçlara uygun olmayan bir dil kullanmasından üzüntü duyduğunu" da ifade etti.

Parlamento'daki aşırı sağcılar da geçtiğimiz günlerde sundukları bir karar teklifinde tüm AB üyesi devletlere Ermeni Soykırımını tanıma çağrısında bulunmuştu. Teklife imza atanlar arasında Fransız milliyetçi lider Marine Le Pen de var.



Yazar Hakkında