Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon açıklaması

CHP Parti Meclisi toplantısında konuşan parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu, asıl hükümet kurma görevinin yüzde 60’lık bloka düştüğünü ifade etti.

Seçimlerden yüzde 40’a yüzde 60’lık bir dengenin ortaya çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan bazı başlıklar şöyle: 

"Eğer toplumun beklentilerine uygun, onları yok saymayan iradeyi ortaya koymak istiyorsak, 60’lık grubun yada kitlenin beklentilerine uygun bir hükümet kurmak durumundayız."

"Önyargılarımızla değil aklımızla siyasete bakmak zorundayız. Duygulardan arınmak zorundayız. Bir sonraki seçimi değil Türkiye’yi düşünmek zorundayız. Bir sonraki seçime göre bugünden çalışırsak, demokrasiye yazık etmiş oluruz. Kısır tartışmaların içinden siyaseti çıkarmamız gerekiyor."

"Önemli olan kimin kiminle koalisyon yapacağı değil"

Kimin kiminle koalisyon kuracağı tartışması eski alışkanlıklarla yapılıyor.Önemli olan kimin kiminle koalisyon yapacağı değil, kurulacak koalisyonun hangi ilkelerle yola çıkacağıdır. Biz CHP olarak akılcı, mantıklı, önyargılardan uzak ilkelerden yola çıkarak tüm partilere açık ve net çağrı yapıyoruz. Hiçbir siyasi partiyi yok saymıyoruz. Bu bizim kültürümüzde yok.

"Cumhurbaşkanı'nın birinci aktör olarak ortaya çıkması kabul edilemez"

Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlar içerisine çekilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı her şeye maydanoz olan bir makam olmamalı. Hele hele koalisyon görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte, kendisinin birinci aktör olarak ortaya çıkması asla kabul edilemez. Koalisyon görüşmelerini yapacak kişi, sayın cumhurbaşkanının yetki vereceği kişidir. Bizimle ne görüşülecek? Niçin koalisyon yapmıyorsunuz mu diyecek? Öyle gizli kapaklı ortamlarda olması da çok şık değildir. Arka kapı diplomasisine evet, ama gizli kapaklı ikna edelim, buna bizim kapılarımız kapalı.

“Örtülü ödenek sadece Başbakan'ın yetkisinde bulunmalı”

Örtülü ödeneği bir kişi kullanır. Cumhuriyetin geleneğinde de bu vardır. Kullanan kişi de Başbakan'dır. Örtülü ödenek Başbakan'ın namusuna havale edilen bir paradır. İki kişi, örtülü ödeneği kullanamaz. Başbakan'dan gizli Cumhurbaşkanı nasıl örtülü ödenek kullanacak? Böyle bir şey olabilir mi? Bununda kaldırılması lazım.

Medya özgürlüğü olmazsa olmaz ilkelerimizden birisidir. TRT yeri geldiğinde iktidarı eleştirebilme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Bir siyasi iktidarın borazanı olan bir TRT'yi kabul etmiyoruz.

Kesin hesap komisyonu Meclis'te kurulmalı. Vatandaştan toplanan verginin hesabı verilmeli.

"Özgürlükçü bir anayasa"

Daha özgürlükçü bir Anayasa'ya ihtiyacımız var. Özellikle yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına ihtiyaç var. Yargı iktidarın arka bahçesine dönüşmemeli.

Artık oturup yolsuzluklarla yüzleşmemiz gerekiyor. Yolsuzluk yapanların artık çıkıp konuşamaması lazım.

‘Hiçbir meydan gençlere yasaklanmamalı’

Sekiz, bu ülkenin nüfusunun yarısı genç. Gençleri potansiyel suçlu olarak gören siyasal düşünceyi asla ve asla kabul etmiyoruz. Hiçbir meydan Türkiye’de gençlere yasaklanmamalıdır. Gençler enerjilerini meydanlarda boşaltacak. Dolayısıyla konuşan ve üreten bir Türkiye, gelişen bir Türkiye, özgürlüğü tadan bir Türkiye bunu yapmak zorundayız.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında