Leyla Yunus'a verilen cezaya AB kurumlarından tepki yağdı

İnsan hakları aktivistleri Leyla ve Arif Yunus’un Azerbaycan hükümeti tarafından dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı suçlamasıyla yargılandığı davada verilen kararü, Avrupa Birliği kurumlarının eleştirilerine hedef oldu.

Bir senedir tutuklu bulunan Azerbaycan’ın önemli insan hakları savunucularından Leyla Yunus ve eşi Arif Yunus’un davası geçen hafta karara bağlanmış, ‘Vergi kaçakçılığı’ ve ‘yolsuzluk’ suçlamalarıyla yargılanan Leyla Yunus 8,5 yıl, aynı suçtan yargılanan Arif Yunus’sa 7 yıl ceza almıştı. 

Leyla ve Arif Yunus’un  ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla yargılandığı davaysa halen devam ediyor.  

AGİT: İfade özgürlüğü herkesin temel hakkı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) demokrasi ve insan haklarından sorumlu sözcülerinden Isabel Santos ise kararı şu sözlerle yorumladı:

“Azerbaycan’ın değerli insan hakları savunucularından olaran Leyla Yunus ve eşi hakkında alınan bu kararın politik olduğunu düşünüyorum. Azerbaycan otoriteleri AGİT standartlarına açıkça karşı geliyorlar. İnsan hakları, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü her ülke vatandaşlarını temel hakkıdır. Umuyorum ki, Azerbaycan hükümeti kötüye gidişin önüne geçebilir.”

Avrupa Konseyi: Kaygıyla izliyoruz

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur ise kararı “şoke edici” olarak yorumladı; “Avrupa Konseyi olarak sivil toplum üzerindeki baskıyı kabul edilemez buluyoruz. Bağımsız medya ve insan haklarının savunulması olmazsa olmazlarımızdır. Durumun kötüye gittiğini kaygıyla izliyoruz. Karar Azerbaycan’da yaşanan insan hakları problemlerinin kanıtı olarak görülebilir” dedi. 

Avrupa Birliği Hükümet ve Devlet Başkanları Konseyi Sekreteri Thorbjorn Jagland da konsey adına yayımladığı duyuruda yargı sürecinin detaylarını talep etti. Ek olarak, kanıtların net olarak ortaya çıkarılması talebinde bulunan Jagland Azerbaycan yargı sisteminin insan haklarını savunucuları ve gazetecileri gün geçtikçe daha zor duruma soktuğunu belirtti.  

İngiltere: Azerbaycan’ın karnesi giderek kötüleşiyor

İngiltere'nin AB'den Sorumlu Devlet Bakanı David Lidington, Leyla ve Arif Yunus hakkındaki kararı kınayarak yargı kararıyla ilgili duyduğu endişeleri dile getirdi; “Azerbaycan’ın insan hakları karnesi giderek kötüleşiyor. Britanya olarak bu konuya ciddi biçimde eğilmeye devam edeceğiz” dedi.

ABD: Yargı süreci problemli 

ABD Dışişleri Bakanlığı da kararı eleştirdi. Bakanlık sözcüsü John Kirby, “Yargı sürecinde bazı problemler olduğu ortada. Yunus ailesinin sağlık sorunları da ortadayken hükümetin onları serbest bırakması umuyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl, Fransa Başkanı François Hollande’dan Legion D’Honneur alan Leyla Yunus 30 Temmuz 2014’de evinde tutuklanmıştı. Geçtiğimiz ocak ayında, doktor Christian Vitt, Leyla Yunus’u muayene etmiş ve ciddi derecede hasta olduğunu açıklamıştı. Fakat şubat ayında  Azerbaycan mahkemesi tahliyeyi reddetmiş ve tutukluluk süresini 5 aylığına uzatmıştı.



Yazar Hakkında