'Dolmabahçe mutabakatına dönülsün'

Diyarbakır’da faaliyet gösteren 80’e yakın sivil toplum örgütü ortak basın açıklaması yayınlayarak kaotik süreçten çıkmak için Dolmabahçe mutabakatı esaslarına dönülmesi çağrısı yaptı.

Aralarında Demokratik Toplum Koordinasyonu, HDP Diyarbakır İl Örgütü, Mezopotamya Hukukçular Derneği, TİHV, İHD Diyarbakır Şubesi’nin de bulunduğu 80’e yakın sivil toplum örgütü ve meslek odası ortak basın açıklaması yayınladı.  Açıklamada Dolmabahçe mutabakatına dönülmesi çağrısı yapıldı.

AKP’ye eleştiri

"AKP’nin tekçi devlet anlayışını baskı ve zulümle sürdürme çabası içine girildiği" kaydedilen açıklamada, “13 yıllık AKP iktidarının sürdürdüğü politika,  Türkiye’yi artık bir yol ayrımına getirmiştir. Ya demokratik ve barışçıl olan yönetim biçimi esas alınacak yada diktatöryal, hegamonik, tekçi sistemde ısrar edilip ülke bir savaş alanına çekilecekti. 7 Haziran’dan önce başlatılmak istenen savaş konsepti ve devamında seçimlerden sonra açığa çıkan irade beyanına karşı ikinci yol seçilerek, halkın kendi kendine yetebilmesi ve örgütlenmesine karşılık askeri ve siyasi operasyonlarla bir soy kırım üzerinden, ülke iktidar uğruna savaşa sürüklenmiştir” denildi.

Öz yönetim açıklaması

Öz yönetim tutuklamaları eleştirilen açıklamada öz yönetime ilişkin şu ifadelere yer verildi,

“Öz yönetim tüm kimlik ve inançların kendine yaşam alanı bulacağı, tekçi ve merkeziyetçi yönetim şeklinin çözüm olmadığı, daha demokratik ve yaratıcı olduğu dünya örnekleriyle de ispatlanmıştır. Bu yüzdendir ki öz yönetim devleti ret etme değildir. Devletin her türlü baskı ve imha politikalarına karşı demokratik ulus perspektifi ile devletin demokratikleşmesi istemidir.”  

Sorunların müzakere dışında çözümlenmesinin doğru bir yöntem olmadığı vurgusu yapılan açıklamada, Dolmabahçe mutabakatına dikkat çekildi,  

“Savaş ve kaotik süreçten demokratik ve özgürlükçü bir hamleyle çıkış mümkündür. Bu da ancak Dolmabahçe mutabakatı esaslarına dönmekle gerçekleşecektir” denildi. 

Kategoriler

Güncel

Etiketler

AKP DTK HDP Dolmabahçe DBP