Tsipras Yunan siyasetindeki liderliğini perçinledi

Aleksis Tsipras, beğenilsin veya beğenilmesin, yapılan seçimlerle Yunan siyasetindeki en etkin lider olduğunu ispatlayarak ve SYRIZA'nın oylarını neredeyse tek başına zirvede tutarak kendisini ispatlamış oldu. Şimdi sıra borçların yeniden yapılandırılmasında.

Yunanistan’da kamuoyu araştırma şirketlerinin yayınladıkları anketlerde bir kez daha çuvalladığı görülen erken genel seçimlerde, Aleksis Tsipras’ın SYRIZA’sı açık ara zaferle çıktı.

Aslında anket firmaları SYRIZA ve rakibi ND partisinin yapılacak seçimlerde başabaş mücadele edeceklerini öngörüyordu. Dedikleri gibi olmadı, %35.46 oy oranını yakalayan SYRIZA, rakibi ND partisine 7 puan fark attı.

Anketlerde %3 barajını aşamayacağı ve dolayısıyla parlamentoya giremeyeceği söylenen ANEL partisi de seçimlerde %3.69 oy oranını alarak parlamentoya girdi.

ND liderini arıyor!

SYRIZA’nın en büyük rakibi konumundaki ND Partisi, başında geçici genel başkanı olması, topluma yeni bir şey söyleyememesi ve parti vizyonunun zayıflığı gibi etkenler nedeniyle sıçrama yakalayamadı. Merkez sağı temsil eden ND Partisi, genç ve hitabeti güçlü bir lideri olmadığı müddetçe birinci parti durumuna yükselemeyecek gibi görünüyor.

(ATİNA) SYRIZA’nın Ocak 2015’te başlayan ilk dönemindeki koalisyon ortağı ANEL partisinin 20 Eylül günü yapılan erken genel seçimlerde parlamentoya girmesiyle birlikte, Tsipras’ın ikinci döneminde de ANEL ile koalisyon kurarak yola devam edeceği belli oldu.

SYRIZA’dan kopanlar barajı aşamadı

Seçimlerin belki en beklenmedik “sürprizlerinden” biri, SYRIZA'dan kopan sol platform üyelerinin kurduğu LAE partisinin parlamentoya girememesi oldu. Anketlerde %3 barajını rahat aşacağı gözüyle bakılan LAE partisi çok küçük bir oy eksiğiyle baraja takıldı. Oysa Maliye eski Bakanı Yannis Varufakis, Parlamento Başkanı Zoi Konstantopulu gibi isimler bile LAE partisine seçimde dışarıdan destek verdiklerini açıklamışlardı.

Tsipras, en etkili lider

Kreditörlerle anlaşma imzaladığı gerekçesiyle Tsipras hakkında hayal kırıklığı yaşadığı düşünülen seçmen bu seçimde de Tsipras'a desteğe devam etti.

Ocak ayında yapılan seçimlerde seçmenin desteği SYRIZA ve lideri Tsipras’aydı. Çünkü o dönem SYRIZA bir ekipti ve seçimi kazanan da son tahlilde SYRIZA ekibiydi.  8 ay sonra yapılan erken seçim öncesi ise SYRIZA ekibi dağıldı. Dolayısıyla bu kez Aleksis Tsipras’ın tek başına SYRIZA’yı sırtladığı bir seçim yarışına gidildi.

Aleksis Tsipras, beğenilsin veya beğenilmesin, yapılan seçimlerle Yunan siyasetindeki en etkin lider olduğunu ispatlayarak ve SYRIZA'nın oylarını neredeyse tek başına zirvede tutarak kendisini ispatlamış oldu.

Halk Euro’dan yana

Yunanistan halkı Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nde (AB) kalmak istiyor. Pazar günü yapılan seçimlerle 300 sandalyeli parlamentodaki 267 sandalye AB taraftarı partilerin oldu. Parlamentoda  “Euro Bölgesi’nden çıkalım ve drahmi’ye dönelim” talebinde bulunan sadece iki parti var: Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve neonazi Altın Şafak Partisi.  Diğer partilerin tamamı Avrupa Birliği ve euro para biriminden yana.

Sıra borçta

155 milletvekiline sahip SYRIZA ve ANEL partileri kuracakları koalisyonla parlamentoda sert bir blok oluşturdular. SYRIZA sepetinin içindeki “çatlak yumurtalardan kurtulduğunu” düşünen Aleksis Tsipras'ın eli bu sefer parlamentoda daha güçlü. Tsipras’ın  bundan sonra Avrupalı liderler ve kreditörlerle Yunanistan’ın borcunun yeniden yapılandırılmasına odaklanığını öngörebiliriz. Borcun kırpılması ve  vadesinin uzatılması müzakereleri çetin geçecek olsa da, bu noktadan sonra kısa süre içerisinde yeni bir mali deprem ya da euro'dan ayrılık beklenmemeli.

Yunanistan’da 20 Eylül erken genel seçimlerindeki resmi sonuçlar şöyle: 

Açılan sandık %100
Katılım Oranı: %56.57
SYRIZA % 35.46 (145 mileltvekili)
ND % 28.10 (75 milletvekili)
ALTIN ŞAFAK % 6.99 (18 milletvekili)
PASOK % 6.28 (17 milletvekili)
KKE % 5.55 (15 milletvekili)
POTAMİ % 4.09 (11 milletvekili)
ANEL % 3.69 (10 milletvekili)
EK % 3.43 (9 milletvekili)

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında

Evren Dede