KİTAP / ԳԻՐՔ Eylül 2015: Zohrab'dan 'çözüm süreci' dersleri

Merhaba,

Bu sayımıza Kenzaburo Oe’nin ‘Kurbanı Beslemek’i ile başlıyoruz. Üç uzun öyküden oluşan kitapta, Oe, insanların ırkçılıkla olan sınavını bir köylü çocuğunun gözünden genellikle naif, zaman zaman ise acımasız bir biçimde anlatıyor. Kitabın sayfalarını çevirdikçe sıradan ve masum köylülerin, hükümet politikaları ve kendi cehaletleri dolayısıyla nasıl birer canavara dönüştüğüne kanınız donarak şahit oluyorsunuz. Rafi Atam yazdı.

Çağdaş Alman edebiyatının önemli yazarlarından Jörg Fauser’in ‘Hammadde’si, İstanbul’da başlıyor; Amsterdam’a, Viyana’ya, Berlin’e uğrayarak, Frankfurt’ta devam ediyor. Tüm Avrupa’yı etkisi altına alan 68 ruhu, kamulaştırılan evler, bu evlerde hep beraber yaşamaya çalışan devrimci gençler, edebiyatta Beat kuşağı, yeraltında Baader Meinhof örgütü, bir tarafta Uzakdoğu öğretileriyle mutluluk bulmaya çalışanlar, hep var olan uyuşturucu ve alkol... Banu Yıldıran Genç yazdı.

Hasan Aksakal, ‘Türk Politik Kültüründe Romantizm’ başlıklı kitabında epey güç bir işin altına girmiş; Türkiye’nin son iki yüz yıllık politik kültürünü ‘romantizm’ kavramı ışığında inceliyor. Aksakal, Şerif Mardin’in “geç modernleşen toplumlarda romantizmin fikrî bir güç oluşturduğu” tespitinden ilhamla, Tanzimat’ın ilk kuşağından günümüze gelen ‘Türk romantizmi’ni anlamaya ve tanımlamaya çalışıyor. Hatırı sayılır bir emeğin ürünü olan ‘Türk Politik Kültüründe Romantizm’, olumlu/olumsuz pek çok eleştiri alacağa ve tartışma yaratacağa benziyor. Murat Cankara yazdı.

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr