İzmir “Paralel yapı” soruşturmasında 17 tutuklama

İzmir merkezli 18 ilde Salı günü yapılan “paralel yapı”ya operasyonunda gözaltına alınan 36 kişiden 17 tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklananlar arasında eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve birçok emniyet müdürü var.

İzmir merkezli 18 ilde “Paralel Devlet Yapılanması”na yönelik operasyonda tutuklanan 17 kişinin adliyedeki işlemlerinin tamamlanması ardından Buca Kırıklar F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. 

36 gözaltı vardı

Geçen Salı günü “paralel yapı” iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 36 şüpheliden 14’ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 19 kişi serbest bırakıldı.

Eski İzmir Emniyet müdürü tutuklandı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca “Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” suçlamasıyla ilgili açılan davada “kanuni yetkileri dışında hareket ettiği’ gerekçesiyle yürütülen ve 36 kişinin gözaltına alındığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve ifadeleri alındıktan sonra mahkemece tutuklananlar arasında  eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, mülkiye müfettişleri Ferda İleri ve Ahmet Kaya, 2'nci sınıf emniyet müdürü Mehmet Ali Şevik, 3'üncü sınıf emniyet müdürü Behzat Tuzcu, 4'üncü sınıf emniyet müdürü Yusuf Usşen, Başkomiser Yaser Özoğlu, Komiser yardımcıları Ramazan Özdemir, Özcan Kezzap ve Muhammet Ali Özmen ile polis memurları Gökay Ersel Gülek, Mükremin Dal, İbrahim Gönülal, Cemil Yörük, ihraç edilen Emniyet Müdürü Taner Aydın, açığa alınan Komiser Yardımcısı Selçuk Küçükaslan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında memuru Seyfullah Özdemir yer alıyor.

49 gözaltı yapılmıştı

İzmir merkezli 18 ilde “Paralel Devlet Yapılanması”na yönelik operasyon kapsamında aralarında merkez valileri, mülkiye müfettişleri, emniyet müdürü ve polislerin de bulunduğu 57 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı. Şüphelilerden 49'u gözaltına alınmış, 13'ü ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmıştı. Dosyada örgüt lideri olarak aranan Fetullah Gülen de dahil 8 kişinin firari durumda olduğu belirtilmişti.

Taraflı ve kasıtlı usulsüzlük yaptılar

İzmir Cumhuriyet Savcılığı, zanlıların, “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması”nın (FETÖ/PDY) yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, “İzmir Askeri Casusluk Davası” olarak bilinen davaya ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yaptıkları, bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar üzerine gözaltına alınmışlardı. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında