Paris Katliamı: 150 yere baskın düzenlendi, Parlamento toplanıyor

Avrupa’nın en kanlı saldırılarından birinin düzenlendiği Paris’te bugün kamusal alanlar tekrar açılırken emniyetin IŞİD şüphelilerine karşı düzenlediği operasyonlar devam ediyor.

Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen eşzamanlı saldırılarda 129 kişi hayatını kaybetti, 352 kişi yaralı. 

IŞİD’in üstlendiği ve üç ayrı grubun yaptığı açıklanan saldırılarla ilgili olarak Fransa olağanüstü hal ilan etti. Cumhurbaşkanı Hollande, ‘acil durum’un uzatıldığını belirtirken, hem Suriye’deki IŞİD yerleşkelerine hava operasyonu, hem de Fransa’da IŞİD hücrelerine baskınlar devam ediyor. 

Rakka’ya hava operasyonu 

Fransa, Paris saldırısına IŞİD’in Suriye'deki fiili başkenti Rakka'yı bombalayarak cevap verdi.  Fransa Savunma Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'den kalktığı belirtilen 12 savaş uçağının 20 bomba bıraktığını açıkladı. Operasyonda; IŞİD'in kumanda ve kontrol merkezi, cephanelik, eğitim kampı ile militan alım merkezinin vurulduğu duyuruldu.

Antalya'daki G-20 Zirvesi'nde ülkesini temsil eden Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rakka'da IŞİD'e karşı saldırı düzenleme kararının 'politik' olduğunu ve Fransa'nın artık "atak ve aktif" olması gerektiğini söyledi.

150 baskın 

Cuma gecesi Paris'te 129 kişiyi katleden radikal dinci grubun hayatta kalan üyeleri ve suç ortaklarını arama çalışmalarıysa sürüyor. Fransa emniyeti, dün geceden itibaren Fransa genelinde 150’yi aşkın yere baskın düzenledi; pek çok gözaltı olduğu belirtiliyor.  

Polis, ana şüpheli olarak 26 yaşındaki Salah Abdeslam'ın ismini belirledi. Abdeslam'ın saldırı sonrasında Belçika sınırında polis tarafından durdurulup salındığı bildirildi. İddiaya göre; Cumartesi günü polis, Belçika sınırında Abdeslam'ın içinde bulunduğu aracı durdurdu. Sorgulanan ve evrakları kontrol edilen şüpheli, beraberindeki iki kişiyle birlikte salındı. Brüksel doğumlu Abdeslam için uluslararası yakalama kararı çıkarıldı.

Beş saldırganın isminin belirlendiği bildiriliyor. Belirlenen isimler şöyle:

Salah Abdeslam, 26 - Polis tarafından aranıyor
Mohammed Abdeslam - Belçika'da tutuklandı
Brahim Abdeslam, 31 - Voltaire Bulvarı'nda kendini patlattı
Ismail Omar Mostefai, 29 - Bataclan konser salonunda öldü
Bilal Hadfi, 20 - Stade de France stadyumunda öldü
Diğer dört saldırgan, saldırılar sırasında öldü.

Parlamentoda olağanüstü katılımlı oturum 

Tarihinin en kanlı saldırısını yaşayan Paris’teyse ulusal yasın 3. günü. Okullar ve üniversiteler açılırken haftasonu boyunca kapalı kalan müzeler ve konser salonları da bugün itibariyle açılıyor. 

Cumhurbaşkanı Hollande, bugün tüm vekilleri parlamentoda toplanmaya çağırdı. 925 vekile yapılan çağrıda, Paris cumhuriyeti tarihinde ikinci defa yapılıyor. Fransa saatiyle 16.00’da Versailles’da başlayacak toplantıda, alınacak önlemler konuşulacak. 



Yazar Hakkında