Sahakyan Lisesi 50. yılını kutluyor

İstanbul Ermeni toplumunun sahip olduğu beş lisenin biri olan Sahakyan Nunyan, kuruluşunun 50. yıldönümünü bir dizi etkinlikle kutluyor.

İstanbul Ermeni toplumu için Samatya semti özel bir önem taşır. Ermeni Patrikhanesi’ne ev sahipliği yapan tarihi semt, Ermeni eğitim kurumları tarihinde de köklü bir geleneğe sahiptir. Bu geleneğin temsilcisi ve İstanbul Ermeni toplumunun sahip olduğu beş lisenin en genci olan Sahakyan Nunyan, kuruluşunun 50. yıldönümünü bir dizi etkinlikle kutluyor. 

Melkon Karaköse’nin başkanlığındaki 50. Yıldönümü Tertip Heyeti’nin düzenlediği ilk etkinlik, 18 Mart Cuma akşamı Samatya Surp Kevork Kilisesi’nin Hraçya Acaryan Salonu’nda yapıldı. Yoğun bir katılımın olduğu etkinlikte önce okul öğretmenlerinden Suzan Açık’ın sunumuyla bir belgesel gösterimi yapıldı. Samatya’nın tarihçesini konu alan belgeselde, Ermeni Kilisesi’nin ilk patriği Bursalı Hovagim, 19. yüzyıldaki büyük yangınlar, deprem, bu tahribatlardan sonra sürdürülen yapım çalışmaları ve okulun ünlü öğrencileri tanıtılıyordu. Fotoğrafçı Levon Koylasar’ın yaptığı bu özenli çalışma, izleyicilerin beğenisini kazandı.

Sahakyan Korosu, koro şefi Sevan Agoşyan’ın, çağdaş Ermenice şiirin usta ismi, Samatyalı Garbis Cancikyan’ın şiirlerinden yaptığı besteleri seslendirirken, okulun öğrencileri Cancikyan’ın şiirlerini okudular.

Etkinlikte, Marmara Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Haddeciyan’ın, Cancikyan’ın edebiyatına dair bir konuşma yapması bekleniyordu. Ancak, sağlık sorunlarından ötürü etkinliğe katılamayan Haddeciyan’ın hazırladığı sunumu, aynı gazetede editör olarak görev yapan Makruhi Büyükhagopyan yaptı.

Kategoriler

Toplum Okullar



Yazar Hakkında