Gazeteciler ifade için adliyede, Savcı yok

Özgür Gündem’in dayanışma kampanyasına katıldıkları için ifadeye çağrılan gazeteciler Nadire Mater, Tuğrul Eryılmaz, Yıldırım Türker, Faruk Balıkçı ve Veysi Altay, Savcı makamında olmadığı için ifade veremedi.

Özgür Gündem’in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni dayanışma kampanyasına katıldıkları için Nadire Mater, Tuğrul Eryılmaz, Yıldırım Türker, Faruk Balıkçı ve Veysi Altay bugün ifade vermek için adliyeye çağrıldı. Fakat saat 10.00’da alınması beklenen ifadeler, Savcı makamında olmadığı için alınmadı. 

Gazetecilerin avukatı Meriç Eyüboğlu, kendilerinde “bundan sonra ifadeler Vatan emniyette alınacak’ dediğini aktardı. 

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına destek verdikleri için haklarında “örgüt propagandası” iddiasıyla soruşturma açılan gazeteciler Yıldırım Türker, Nadire Mater, Faruk Balıkçı, Tuğrul Eryılmaz ve yönetmen Veysi Altay ifade vermek üzere Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne geldi.

Adliye önünde yapılan basın açıklamasının ardından haklarında soruşturma başlatılan 5 isim avukatlarıyla birlikte ilgili savcılığa çıktı.

Ancak saat 10.00’da alınması gereken ifadeler alınmadı.

Bir süre sonra avukat Meriç Eyüpoğlu gazetecilere açıklamada bulundu. 

Müvekkilleri ile birlikte savcılığa gittiklerini fakat savcının odasında bulunmadığını belirten Eyüboğlu, savcı yardımcısının “Bundan sonra ifadeler emniyette alınacak” dediğini aktardı.

Eyüboğlu, bunu daha önce karşılaştıkları bir prosedür olmadığını belirtti, “savcının sabah ifadeye çağırıp şimdi bu şekilde karar verilmesini anlamış değiliz” dedi.

Beş nöbetçi genel yayın yönetmeni ve onlara destek için adliyeye gelenler beklemeye devam ediyor.

“Nöbetçi Yayın Yönetmeni” kampanyası

Özgür Gündem gazetesi karşılaştığı sürekli yargılama ve soruşturmalar karşısında 3 Mayıs’ta Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası için çağrı yapmıştı.

Çok sayıda gazeteci ve insan hakları savunucusu gazetenin bu kampanyasına destek vererek dönüşümlü olarak gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapmıştı.

Geçen hafta, Özgür Gündem gazetesinin kampanyasına destek verdikleri için haklarında soruşturma başlatılan gazeteci Erol Önderoğlu, Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin ve akademisyen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, savcılıktaki ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. 

Fincancı, Önderoğlu, Nesin, Emine Beyza Üstün ve İnan Kızılkaya hakkında 2 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası istenmişti.