Diaspora’da LGBTİ olmak

24. LGBTİ+Onur Haftası kapsamında düzenlenen panelde Diaspora’da ve Ermenistan’da LGBTİ olmak konuşuldu.

25 Haziran Cumartesi günü Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan ‘Diaspora’da LGBTİ Olmak ve Örgütlenme’ başlıklı panele, eşcinsel olduğu gerekçesiyle Yerevan’daki Ermenistan Halk Dansları Topluluğu’ndan atılan aktivist Kyle Khandikian’ın yanı sıra İsveç Parlementosu Milletvekili Robert Hannah, Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar yüksek lisans öğrencisi Deanna Cachoian-Schanz ve İsveç mülteci bürosundan Cihan Arıkan katıldı.

Khandikian, Ermenistan’da cinsel yönelimi sebebiyle yaşadığı zorlukları ve aldığı tehditleri anlattı. Ermenistan’daki kara listeden bahseden Khandikian,  “Bu listenin başında ne yazık ki bizler geliyoruz. Ulusalcılığa meydan okuyorum. Herkes tek bir ulusuz diyor. Ermeni kimliğinin önüne gey kimliğimi koymam dışlanmama sebep oluyor”  dedi. Khandikian, panel öncesinde Maçka Parkı’nda Ermenistan Halk Dansı atölyesi düzenleyerek, katılımcılara halay dersi verdi. 

Kısa film seçkisi

Panelin ardından, trans bireylerin yaşamlarını mercek altına alan ‘Kurneqîz’ ve ‘Burdayım Aşkım’ adlı kısa filmler gösterildi.  Etkinlikle, “Tüm şiddete ve yok saymaya inat translar vardır” mesajı verilirken, film gösterimin ardından yönetmenler seyircilerin sorularını yanıtladı.

İlk kez Hollanda Kırmızı Lale Film Festivali’nde Rotterdam’da izleyiciyle buluşan ‘Kurneqîz’,  köyde yaşayan 17 yaşında Kürt bir trans kadının hikâyesini anlatıyor. Kırsal hayatın getirdiği zorlu yaşam şartlarına, başkarakterin cinsel kimliği sebebiyle maruz kaldığı dışlanma ve ayrımcılık ekleniyor. ‘Burdayım Aşkım’  ise trans bireyin toplumsal baskı ve şiddet yoluyla intihara sürükleniş hikâyesini anlatıyor. Birçok arkadaşını nefret cinayetlerinde kaybetmiş olan Özge, kendisinin de öldürüleceği gerçeğiyle yüzleşerek ölümü kendi iradesiyle kucaklıyor. Merve Gezen’in yazıp yönettiği ‘Nerdesin Aşkım’ Boston Film Festivali’nde ‘İnsan Hakları Ödülü’ne, Kanada Uluslararası Film Festivali’nde ise ‘En Mükemmel Film Ödülü’ne değer görüldü.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında