Detoks yöntemi olarak oruç

Uzman Psikolog Zaza Yurtsever, ‘Şifa Orucu’ kitabında kendi ifadesiyle “Dinsel motifleri olmayan, kişinin bedenini, ruhunu ve zihnini her türlü zehirden arındırdığı bir şifa metodu” olarak tanımladığı şifa orucu yöntemini anlatıyor. Yurtsever ile kitabından yola çıkarak şifa orucu yöntemini konuştuk.

ARAKEL ARMADYAN 

Öncelikle sizi tanıyalım. Zaza Yurtsever kimdir?

1968’de doğdum. İlkokulu Türkiye’de okuduktan sonra ailemle birlikte Almanya’ya yerleştim. Ortaöğrenimimi Almanya’nın Duisburg şehrinde tamamladıktan sonra Marburg Philipps Üniversitesi Psikoloji Fakültesi’nde Klinik Psikoloji alanında eğitim aldım ve yüksek lisans yaptım. 1997-2004 arasında Berlin’de çeşitli kliniklerde ve kurumlarda psikolog ve psikoterapist olarak çalıştım. Bu arada ‘Bilişsel Davranış Terapisi’, ‘Nöro-Linguistik-Programlama’, ‘Hipnoterapi’ eğitimleri aldım. 2005’te İstanbul’a yerleştim ve halen Gümüşsuyu’ndaki ofisimde psikolojik danışman ve psikoterapist olarak çalışıyorum.

Şifa orucu nedir?

Şifa orucu dinsel motifleri olmayan, kişinin bedenini, ruhunu ve zihnini her türlü zehirden arındırdığı bir şifa metodudur.  Tarihi insanoğlunun tarihi kadar eski olmasına rağmen yüzyıllarca çoğunluk tarafından bilinmemiştir.

Şifa orucu nasıl yapılır?

Bu orucu yapan kişiler birkaç gün önceden bedenlerini hafif gıdalarla oruca hazırlar. Orucun ilk gününde yapılan bağırsak detoksuyla bağırsaklar tamamen temizlenir ve kişiler şifa orucuna başlar. Şifa orucu süresince günde 3-4 litre su ve bitki çayı tüketilir. Vücudun içeriden beslenme moduna geçmesi, yani depolarını tüketmesi için, alınan kalori günde 250’yi geçmemelidir. Bundan dolayı kişiler sadece sabahları bir bardak taze meyve püresi ve akşamları bir kase sebze suyu tüketirler.

Şifa orucunu yapanlar fiziksel ve ruhsal olarak neler kazanıyorlar?

Şifa orucu yapan kişiler bedensel, ruhsal ve zihinsel açıdan bütünsel bir arınma yaşarlar. Kişilerin tat alma duyuları hassaslaşır. Dil üzerinde biriken toksinlerin atımıyla birlikte başlayan bu süreçte, katılımcılar içtikleri her şeyin tadını çok daha iyi alırlar. Özellikle sigara kullanan insanların tat alma duyuları çok daha belirgin bir şekilde geri gelir. Kişilerin görme duyuları gelişir. Gözlerin bir haftalık bir sağlık orucu sürecinde son derece dinlenmesiyle görüş netleşir. Bunun yanı sıra kişilerin içsel bakışları da keskinleşir. İçsel bakışın keskinleşmesiyle de insanlarda geleceğe yönelik yeni perspektifler ve vizyonlar oluşur. Koku alma duyusu da bir haftalık şifa orucu sürecinde hassaslaşır. Bu süreç beraberinde birçok yoğun duyguyu da getirir. Çünkü koku alma duygusu tahminimizin çok daha ötesinde duygularımızı belirler. Bedenimizdeki en büyük organ olan cildimiz de şifa orucu sürecinde hassaslaşır, dinçleşir ve gençleşir.

Şifa orucu mevsimlere göre değişiyor mu? Şifa orucunun ne kadar sürmesi sağlıklı?

Şifa orucu prensipte her mevsimde yapılabilir. Konunun Almanya ve dünyada önde gelen isimlerinden Rüdiger Dahlke şifa orucunun bahar başlangıçta yapılmasının daha uygun olduğunu ifade ediyor. Yani yılda iki defa Sonbahar ve Ilkbahar başlangıçlarında şifa orucu yaparak hastalıklara karşı ciddi bir önlem alırsınız. Koruma amaçlı yapılan bu tür bir şifa orucu 10 günü geçmemelidir. İlk gün şifa orucuna hazırlık, sonraki beş gün oruç günleri ve en son dört günde tekrar yemeğe başlama günlerinden oluşmalıdır.

Bu kitapla okuyucularınızın beslenme şeklini nasıl değiştirmeyi hedefliyorsunuz?

Beslenme günümüz insanının en temel sorunlarından biri haline gelmiş durumda. O kadar çok beslenme biçimi önerisi var ki, insanlar ne yapacağını bilemez haldeler. Bazı uzmanlar insanlara karbonhidrata uzak durmaları gerektiğini önerirken, başka uzmanlar proteinin zararlarını açıklıyor, bir diğerleri ise karbonhidrat ve proteinin ayrı ayrı tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor. Benim kitapta insanlara önerdiğim beslenme biçimi Giessen Üniversitesinde Werner Kollath tarafından geliştirilmiş besin değeri yüksek beslenme biçimi. Bu beslenme biçiminde kişilerin aldıkları gıdaların yüzde 15’i protein, yüzde 30’u yağ, yüzde 65’i ise karbonhidrattan oluşuyor.

Şifa orucunu herkes uygulayabilir mi?

Benim kitabımda söz konusu olan sağlıklı insanlara yönelik bir metot. Hamilelik, emzirme dönemi, anoreksi, tiroid yüksek fonksiyonu, beyin damar rahatsızlıkları, coroner kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, karaciğer ve böbrek yetmezliği, mid eve oniki parmak ülseri, psikoz ve ‘tip 1’ diyabet rahatsızlıkları yaşayan insanlar şifa orucu yapmamalıdırlar.

Şifa orucunu uygulayacak olan kişilerin neler tüketmesini öneriyorsunuz?

Şifa orucu yapan insanlar günde 250 kalorilik sıvı gıda tüketirler. Bunlar sabahları içilen inceltilmiş bir meyve suyu ve akşamları içilen bir sebze çorbasından oluşur. Bunun dışında kişiler gün içinde 3-4 litre su ve bitki çayı ve 1-2 çay kaşığı bal tüketirler.

Şifa Orucu
Zaza Yurtsever
Destek Yayınları
160 sayfa.