"Asit yağmuru Türkiye'ye geliyor" iddiası

IŞİD’in Musul’un güneyinde yer alan kükürt üretim tesisini ateşe vermesi sonucu ortaya çıkan sülfirik asit Türkiye’ye ilerliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AFAD ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası açıklama yaptı.

Kükürt Yangını olayı Musul`un 50 km kadar güneyinde gerçekleşmiş ve ilk defa NASA tarafından 22 Ekim 2016 günü duyurulmuştu. 

Yangının sona erip ermediği konusunda güncel bilgi bulunmasa da yangının söndürülmesinin 2-3 günü alabileceği belirtiliyor. 

Kükürt yangını sonrası ortaya çıkan sülfirik asitin Türkiye’ye geldiği ve Güneydoğu bölgesinde haftasonunun yağışlı geçeceği uyarısı üzerine kamuoyunda ‘asit yağmurları geliyor’ tedirginliği başladı.

“Asit yağmuru riski yok”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü konu ile ilgili yaptığı açıklamada zehirli duman bulutunun etkisini azaltarak rüzgarla birlikte Türkiye sınırından geçtiğini, ancak asit yağmuruna neden olmayacağını söyledi. 

“Bu gece saatlerinden sonra ve yarın (Cuma günü) bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir. Yağışla birlikte bölgedeki rüzgar akışlarının zamanla kuzey yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmektedir. Uydu görüntüleri analizlerinde bugün güneyli hava akımları ile ülkemizin güneydoğu kesimleri üzerine etkisini azaltarak gaz taşınımı olduğu görülmektedir. Bu gece tekrar başlaması beklenen yağışın atmosferde bulunan bu gazı ilk etapta yere indirmesi söz konusudur. Daha sonra ise rüzgar döneceği için bölgeden ülkemiz üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmemektedir.”

“Kapalı alanlarda olmak lazım”

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)  ise farklı bir açıklama yaptı. CNN Türk’e konuşan AFAD’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, bir miktar gazın Mardin ve Şırnak’a ulaştığını söyledi, kapalı alanlarda olunması uyarısında bulundu: “İhmal edilebilir derecede sülfirik asit taşıyor. Bu gaz, yağış ve rüzgarla yön değiştirdikten sonra doğu batı istikametinde Hakkari sınırından Hazar Denizi’ne ulaşacak. Bu gazı insanların solumaması gerekir. Kapalı alanlarda olmak gerekebilir.” Kaynak, herhangi bir uyarı yapılmasına gerek olmadığını söyledi. 

“İstasyonlardan veri alınamıyor”

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ise sülfirik asitle ilgili yaptığı açıklamada, kamuoyunda belirtildiği gibi kuvvetli asit yağmurları riskinin olmadığını, yağışların belli bir oranda kirlilik içerdiğini belirtti. 

Kükürt dioksidin yaşam süresinin 1-4 arasında olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası, Cuma günü Güney-Doğu bölgelerinde yağış beklendiğini hatırlattı; “Bu yağışlar belirli oranda kirlilik içermekle birlikte, kamuoyunda belirtildiği şekilde kuvvetli asit yağmurları (kezzap) etkisinin oluşması söz konusu değildir” dedi. 

Çevre Mühendisleri Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın hava kalitesini ölçen istasyonlarından veri alınamadığını belirterek, hem verilerim paylaşılması hem de toprak ve sudan numune alınarak acil olarak ölçülmesi çağrısında bulundu. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Yaşam



Yazar Hakkında