Barzani: Kürtleri inkar etme zamanı geçti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, BBC Farsça Servisi'nden Nefise Kohnavard'a verdiği röportajda, Türkiye'deki çözüm sürecinin yeniden başlaması için taraflara yardım hazır olduklarını söyledi.

Bağımsızlık amaçlarıyla ilgili, "Kürdistan'ın bağımsızlık sürecini hiçbir güç durduramaz" diye konuşan Barzani, PKK'nin Sincar'dan ayrılması gerektiğini de belirtti.

Barzani Türkiye’deki çatışma süreciyle ilgili konuştu, müzakerelerin yeniden başlaması için taraflara yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. 

Barzani’nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Türkiye'de barış sürecini destekliyoruz ve müzakerelerin yeniden başlaması için iki tarafa da yardım etmek için ne yapabiliyorsak yapmaya hazırız. İran'da da karşılıklı ve barışçıl bir anlaşmaya varmalarını umuyoruz.”

"Kürtleri inkar etme zamanı geçti ve bu, hiçbir ülkeye fayda sağlamayacak ancak, Kürtlerin de, haklarını elde etmek ve kendi kimliklerini korumak amacıyla merkezi yönetimle barışçıl bir diyalog için bir yol bulmaları gerekiyor".

"Hiç kimse, hiçbir güç Kürtlerin bağımsızlık sürecini durduramaz. Ancak her zaman bunu savaşla değil müzakereyle yapmak istediğimi söyledim. Bu müzakerenin diğer tarafı Bağdat'tır. Bu hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyorum ve herkes bundan faydalanacaktır."

'Diğer ülkelerdeki Kürtleri müzakerelerle haklarına ulaşmaları için cesaretlendireceğiz'

"Diğer Kürtlerin merkezi hükümetleriyle iyi ve barışçıl ilişikler kurduklarını görmek istiyoruz. (…) Diğer Kürtlerden bize katılmalarını istemeyeceğiz ancak onları, hükümetleriyle, müzakereler üzerinden, çaba göstermeleri ve haklarına ulaşmaları için cesaretlendireceğiz".

(Uluslararası İnsan Hakları Örgütü'nün Peşmerge güçlerinin Araplar'ın evlerini yıkmak ve bulundukları yerlerden ayrılmaya zorlamaya ilişkin raporuna dair) "Bu rapor adil değil. Sadece Irak'tan değil Suriye'den de olmak üzere 1,5 milyon Arap'ı kucakladık. Ama bu köylerde birçok IŞİD savaçcısı ve onları destekleyen yerel sakinler vardı" 

"Hangi güçlerin Telafer ve Musul'a girecekleri belli. Şii milisler bu kentlere girmeyecekler. Şimdiye kadar tüm taraflar yapılan anlaşmaya uydu ve bunun aynı şekilde süreceğini umut ediyorum".

"IŞİD Kürdistan'a saldırdığında İran bize mühimmat ve silah gönderdi ve bundan dolayı müteşekkiriz"

"Benim seçimim ve görüşüm, Kürtlerin Kürtlere karşı savaşmaması yönünde. Ama bazı gruplar istismar ediyor ve bizim siyasetimizden faydalanıyor. PKK'nın Sincar'la işi yoktur ve burayı kendisinin fırlatma rampası olarak kullanmamalıdır".

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya

Etiketler

Barzani IKBY


Yazar Hakkında