Hayvan hakları örgütlerinden vekillere tepki: Özür dileyin

Hayvan hakları örgütleri, meclis genel kurulunda dün akşam yaşanan ‘köpek’ polemiğine sert tepki gösterdi; vekilleri türcü nefret söylemlerinden dolayı özür dilemeye çağırdı.

Meclis’te Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında 11 Ocak’ta AKP Trabzon Milletvekili Muhammed Balta’nın CHP’li vekiller tarafından bacağından ısırıldığı iddia edilmişti.

Görüşmelerin dün akşamki (12 Ocak) oturumunda AKP İstanbul milletvekili Mihrimah Belma Satır ve Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç “Dikkat köpek giremez” afişi tuttu. 

Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) yaptıkları açıklamalarda vekilleri özür dilemeye çağırdı.  

HAGİD açıklamasında “Hayvanların adlarını kullanarak, meclis kürsüsünden, sıralarından konuşan AKP'li ve CHP'li vekilleri bir kez daha kınıyoruz. Nefret kusmaya, hayvanlar üzerinden hakaret etmeye derhal son verin! Oturduğunuz ceylan derisi koltuklar, meclise yeterince "rutin şiddet" zaten katıyor. Şiddete, nefrete her oturumda, birleşimde, bir yenisini eklemeyin!” ifadelerini kullandı. 

Açıklamada, “şiddetin, nefretin hâkim olduğu o ortamdan, parlamentodan yaşama dair olumlu bir yasama çalışması çıkamaz” deniliyor. 

HAKİM de Meclis'te "Dikkat köpek giremez" afişi tutan AKP'li vekiller Mihrimah Belma Satır ve Gökcen Özdoğan Enç’i kınadığı açıklamasında "Hayvanların adlarını, art niyetli eylemlerinizde kullanmaya derhal son verin" dedi.

HAKİM, açıklamasında “Köpek bir hakaret sıfatı değildir” dedi, parlamenterlere “Hayvanların adlarını siyaset oyunlarınıza alet etmeyin. Nefretten, şiddetten, sömürüden uzak bir yaşam süren masum hayvanların adlarını, art niyetli eylemlerinizde kullanmaya derhal son verin” diye seslendi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında