"İçeride de dışarıda da aynı mesajı veriyoruz: Barış, demokrasi ve özgürlük"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili olan tutuklu İdris Baluken tahliye edildi.

Kararı HDP milletvekili Meral Danış Beştaş twitter hesabından duyurdu. 


4 Kasım’da HDP Genel Merkezine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan HDP Diyarbakır Milletvekili ve Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bingöl’de tutuklanmıştı. 

86 gündür tutuklu bulunan vekil Baluken’ın yargılandığı davanın duruşması bugün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmayı izleyen Meral Danış Beştaş’ın twitter hesabından aktardığına göre Baluken savunmasında şunları söyledi: 

“23 aydır yasama görevim gasp edilmiştir. 21. yüztılda 3 aydır ağır tecrit koşullarında tutuluyorum.”

“Anayasa değişiklik teklifinde ismimiz Genel kurul’da okunduğu halde oy kullanamadık. Açıkça anayasal suç işlenmiştir.”

Kandıra Cezaevi çıkışında HDP'li vekillerin karşıladığı Baluken, cezaevi önünde şunları söyledi: 

“Bugün benim dışarı çıkmam değil, Selahattin Demirtaş'ın içeride olması haberdir. Bu arkamda gördüğünüz cezaevinde şu anda bir siyasi partinin eş başkanı, milletvekili, belediye başkanları ve seçilmiş siyasetçileri var.

“Bir genel merkez binasından daha fazla siyasetçimiz cezaevinde bulunuyorsa bu Türkiye demokrasisi açısından hangi noktada olduğumuzu gösteriyor. İçeride gazeteciler var, sanatçılar var, hasta tutsaklar var. Bu ayıp devam ettiği sürece biz bu şekilde ki tahliyelerle sevinecek bir ruh halini bile inanın yaşamakta zorlanıyoruz.

Referandum süreci

“Her şeyden önce bu partinin eş başkanlarının, vekillerinin, seçilmiş siyasetçilerinin de bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü içerisinde bulunduğumuz referandum sürecinin meşrutiyeti bile aksi takdirde tartışmalı bir duruma gelecektir. Bu husus çok nettir.

“Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve vekillerimiz içeride olduğu sürece bu referandumun meşrutiyeti bile ileriki süreçte ciddi şekilde tartışılır. O nedenle umarım bir an önce bu ayıptan vazgeçilir.

Tecrit

“Bir diğer husus ise tam üç aydır 21. yüzyılda seçilmiş bir parlamento mensubu olarak, 80 milyon insanın iradesini temsil eden bir milletvekili olarak ortaçağ koşullarının dayatıldığı tecrit koşulları yaşandı. Tecrit bir insanlık suçudur, işkence yöntemidir. Hiç kimseye uygulanmaması gerektiği gibi milletvekillerine uygulanması da ayrı bir ayıptır. Umarım bizim tahliyemiz bu bahsettiğim olumsuzlukların giderilmesi için bir vesile olur.

“Türkiye halkları şunu bilsin; biz içeri girerkende barış diyorduk, demokrasi diyorduk, özgürlük diyorduk, buradayken de, o zindanlarda tecrit altındayken de yine barış dedik, demokrasi dedik, özgürlük dedik. Bugün dışarı çıktığımızda da aynı mesajı veriyoruz: Barış, demokrasi ve özgürlük. Bu ülkede hepimiz bunu fazlasıyla hak ediyoruz." 

İdris Baluken kimdir?

1976'da Bingöl'de doğan İdris Baluken, Bingöl Lisesi'nin 1992 mezunlarından. 1998'de Ankara Üniversitesi'nden mezun olan İdris Baluken, Tıp Fakültesi diplomasına sahiptir.

Üniversiteden sonra Bingöl Verem Savaş Dispanseri'nde sorumlu tabip olan İdris Baluken, 1999 yılında uzmanlık eğitimi için  İstanbul 'a geldi. 

Bingöl Verem Savaş Dispanseri, Bingöl Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesinde çalıştı. Toraks Derneği, Türk Tabipler Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır şubelerinde yönetici olarak görev yaptı. Uzmanlık dalıyla ilgili olarak yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda akademik çalışmaya katıldı.

24. Dönemde Bingöl Milletvekili seçildi. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyeliği yaptı. HDP Grup Başkanvekilliği görevini yürüttü. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında