Cumhuriyet yazarlarına mektup yasağı meclis gündeminde

101 gündür Silivri cezaevinde tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi yazarlarına süreli yayın takip etme ve mektup alma-yollama yasağı getirildiği iddialarıyla llgili meclise soru önergesi verildi.

CHP İstanbul milltvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Cumhuriyet yazarları Akın Atalay, Bülent Utku, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Turhan Günay, Musa Kart, Önder Çelik ve Mustafa Kemal Güngör’le ilgili halen iddianame hazırlanmadığına dikkat çekildi. 

Freedom House ‘Dünyada Özgürlükler’ raporuna göre Türkiye’nin 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke konumuna geldiğini hatırlatan Tanrıkulu, keyfi olarak uygulanan mektup yasağına ilişkin şu soruları sordu:  

100 gündür özgürlüklerinden mahrum olan Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlara, "süreli yayınları" takip etme yasağı getirilmesinin sebebi nedir?

*Süreli yayınlara getirilen yasak bir an önce kaldırılacak mıdır?

*100 gündür özgürlüklerinden mahrum olan Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlara mektup alma - yollama yasağının "keyfi" bir biçimde uygulandığı iddiası doğru mudur?

*İddia doğru ise, bu "keyfi uygulama" bir an önce kaldırılacak mıdır?

*Yapılan bu "keyfi uygulamalar" ile ilgili olarak Adalet Bakanı kamuoyuna açıklama yapacak mıdır?

*Mektup alma - yollama KHK kapsamına girmediği halde, tutukların bu temel hakkının, "keyfi uygulama" ile daha fazla ihlal edilmemesi için Adalet Bakanlığı gerekli işlemleri yapacak mıdır?

*2014 - 2017 yılları arasında yıllar bazında 12 Şubat tarihi itibariyle toplam kaç gazeteci gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır?

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında