BM İdlib’deki savaş suçu iddiası üzerine toplanıyor

Suriye'nin İdlib kentinin güneyinde bulunan Han Şeyhun beldesinde "kimyasal gaz" kullanıldığı iddia edilen, 11’i çocuk en az 58 kişinin öldüğü saldırı üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bugün olağanüstü gündemle toplanıyor.

Salı günü İdlib'de yaşanan saldırılarda kimyasal silah kullanıldığı yönünde haberler gelmiş, 11'i çocuk en az 58 kişinin zehirli gaz nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edilmişti. Bazı insani yardım kuruluşları hayatını kaybeden sayısının 100’e ulaştığını söylüyor. 

Muhalif gruplara yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda sarin gazının kullanıldığını ve saldırıyı Suriye ordusu ya da Rus hava kuvvetlerinin düzenlediğini belirtmişti. 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura bölgedeki son gelişmeleri "dehşet verici" olarak nitelendirdi, Konsey'in sorumluların hesap vermesini talep etmek amacıyla toplanacağını belirtti. Oturum talebi, Konsey'in daimi üyelerinden Fransa'dan geldi.

Örgütten yapılan açıklamada çatışmalarda kimyasal silah kullanımının kesinlikle yasaklandığı hatırlatıldı ve böylesi bir eylemin savaş suçu olacağı vurgulandı.

İdlib’deki saldırının, Suriye’de savaş başladıktan sonra kimyasal gaz iddialarının gündeme oturduğu en ölümcül saldırı olduğu belirtiliyor. 

Öte yandan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü saldırıda kimyasal silah kullanıp kullanılmadığını tespit etmek için kanıt topluyor.

Han Şeyhun'daki ilk yardım çalışanları, "kusma ve ağızda köpürme" gibi şikayetlerle karşılaştıklarını açıkladı. 

Rusya: Operasyon var ama kimyasal silah yok

ABD saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada 'kimyasal saldırının ardından Beşar Esad rejiminin olduğuna emin olduklarını' öne sürdü.

Suriye ordusu ise 'kimyasal saldırı' düzenlediği iddialarını reddetti. Suriye'nin resmi ajansı SANA'daki haberde "Ordunun komuta kademesi, bugün (Salı günü) Han Şeyhun'da kimyasal ya da herhangi bir zehirli madde kullanıldığı iddialarını reddediyor. Bunları hiçbir zaman, hiçbir yerde kullanmadığının ve gelecekte de kullanmayacağının altını çiziyor” ifadelerini kullandı. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının İdlib kentinde silahlı muhaliflere karşı hava operasyonu gerçekleştirdiğini belirtse de kimyasal silah kullanılmadığını söyledi.

Kimyasal saldırı düzenlendiğine yönelik iddiaların ortaya atılmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnsanlık dışı saldırılar kabul edilemez" dedi. Son gelişmeler sonrası Putin'i telefonla arayan Erdoğan, İdlib'deki saldırının "Astana barış sürecini tehlikeye attığını" söyledi.

Avrupa Birliği (AB) saldırının başlıca sorumlusunun Suriye hükümeti olduğunu belirtirken, İngiltere'de saldırının ordunun parmak izlerini taşıdığını vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da İdlib'deki katliamın sorumlusunun Suriye rejimi olduğunu söyledi.

Eğer saldırı doğrulanırsa, Suriye'de en ölümcül kimyasal saldırılardan biri olacak.

İlk değil 

Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığına yönelik iddialar daha önce de birçok kez ortaya atılmış ve bunlar Şam yönetimi tarafından reddedilmişti. 

Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye ordusunun 2014 ve 2015 yıllarındaki saldırılarında en az 3 kez klorin kullandığını saptamıştı. Ayrıca Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının da hardal gazı kullandığı ortaya çıkmıştı.

Kategoriler

Dünya Gündem



Yazar Hakkında