Doğan: Lozan Antlaşması ihlal ediliyor

CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan, Mardin’de aralarında ibadethanelerin de bulunduğu Süryanilere ait mülklerin Diyanet’e devredilmesi üzerine Midyat ilçesine giderek Mor Gabriel Manastırı’nda Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş ve cemaat yetkilileriyle görüştü.

Lozan Antlaşmasını ihlal eden bu uygulamanın son bulmasını isteyen Doğan, “Bugün, Süryanilere yönelik yapılan bu uygulamanın yarın tüm azınlık gruplarına doğru genişletileceği kaygısındayız. Endişeliyiz. Tüm azınlıklar için de adalet istiyoruz” dedi.

Mardin’in büyükşehir olmasının ardından Mardin Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Süryanilere ait pek çok çok sayıda kilise, manastır, mezarlık gibi mülkleri kamu kurumlarına devretmişti. Mor Gabriel Manastırı Vakfı’nın itirazına rağmen Süryanilere ait mülkler önce Hazine’ye, ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.

Doğan başkanlığındaki CHP heyeti yaşanan son gelişmenin ardından Midyat’a giderek Süryani cemaatiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Heyette Doğan’ın yanı sıra CHP Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan, İl Kadın Kolları Başkanı Bahar Kılıç, Midyat İlçe Başkanı Aydın Paksak da yer aldı. Heyet, Mardin’in Midyat ilçesinde Mor Gabriel Manastırı’nda Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, Süryani Avukat Rudi Sümer ve cemaat temsilcileriyle görüştü.

“Süryanilerin varlığına ağır darbe”

Görüşmede, süreçten duydukları üzüntüyü ve kaygıyı dile getiren Süryani cemaati temsilcileri “Süryani cemaati, Türkiye’deki çalkantılı süreçten dolayı zaten çok azalmıştı. Bu karar, Türkiye’deki Süryanilerin varlığına ağır bir darbe vuracaktır” diye konuştular. Süryani temsilciler, hukuki süreç başlattıklarını, bu işi diyalogla çözmek istediklerini aktardılar.

Doğan Veysi Kaynak'tan randevu istedi 

CHP’li Doğan da Süryani cemaatine yönelik bu uygulamanın karşısında duracaklarını belirterek Vakıflardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’tan randevu istedi.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Doğan, Lozan Antlaşması’nın ihlal edildiğini belirterek “bu bir malvarlığı meselesi değil kimliğini koruma meselesidir” dedi. 

AKP hükümetinin 2008 yılında Vakıflar Kanunu’nda yaptığı değişiklikle azınlık vakıflarının mülk edinmesinin önündeki engeller kısmen kaldırıldığını hatırlatan Doğan ekledi: “Bu son uygulama gösteriyor ki AKP bu değişikliği, değişikliğin toplumun belli kesimlerinin sempatisini kazanmak ve bunu uluslararası alanda kullanmak için gerçekleştirmiştir. Şimdi ise bir eliyle verdiğini öteki eliyle geri almaktadır.”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en fazla bütçe ayrılan kurumlardan biri olduğunu belirten Doğan, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçe sorunu mu vardır? Maddi sıkıntı mı yaşamaktadır ki Mardin’deki Süryanilerin malına mülküne el konulmuştur?” dedi. 

Doğan “Bugün, Süryanilere yönelik yapılan bu uygulamanın yarın tüm azınlık gruplarına doğru genişletileceği kaygısındayız. Endişeliyiz. Tüm azınlıklar için de adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında