Ömer Çelik'e tahliye, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat'in tutukluluğu devam

RedHack davasında yargılanan üçü tutuklu altı gazetecinin davası Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik, Mahir Kanaat'in tutuklu, Metin Yoksu, Eray Sargın ve Derya Okatan'ın tutuksuz yargılandığı davada Çelik tahliye edildi. Öğreten ve Kanaat'in tutukluluklarının devamına karar verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait, Redhack'in sızdırdığı mailleri haberleştirdikleri için yargılanan üçü tutuklu altı gazetecinin davası dün Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. 

Mütalaasını veren savcı Arif Kaplan, tutuklu gazetecilerden Ömer Çelik için tahliye, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat için "suçun oluştuğuna ilişkin somut deliller olduğu" iddiasıyla tutukluluğun devamını istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme başkanı Çelik için tahliye kararı, Öğreten ve Kanaat için tutukluluğun devamı kararı verdi.

Mahkeme, Bakan Albayrak’ın davaya katılma talebini suçtan zarar görme ihtimali göz önünde bulundurarak kabul ederken tutuksuz sanıkların adli kontrol taleplerinin ve yurtdışı yasağının kaldırılması taleplerini reddetti.

Heyet, bir sonraki duruşmada tutuklu Öğreten ve Kanaat'in cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanmalarına hükmetti.

Davaya 6 Aralık'ta devam edilecek.

304 gündür tutuklu

Öğreten, Kanaat ve Çelik 304 gündür tutuklu.

Davada Diken’in eski editörü Tunca Öğreten, kapatılan DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik, BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat tutuklu olarak, DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan ise tutuksuz olarak yargılanıyor.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11.00’de başlayacağı duyurulan duruşma geç başladı. Duruşma salonuna ‘yer azlığı’ gerekçe gösterilerek birçok gazeteci alınmazken salon çevik kuvvet ekipleriyle dolduruldu. 

Silivri Cezaevi’nden gazetecilerin getirilmesinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak iddianame okundu.

Kanaat’ın avukatı Ali Deniz Ceylan, “Polisin çok önemli bir bilgi bulmuş gibi gösterdiği 17/25 Aralık dosyalarına internette rahatlıkla ulaşılabiliyor. Dosyanın internetten indirilebileceğini projeksiyonla mahkeme salonunda göstermek istiyoruz. adaletbiz.com sitesinden bu dosyayı indireceğiz” dedi fakat Hakim avukatların projeksiyon talebini reddetti.  

Öncelikle söz alan tutuksuz yargılanan gazeteci Derya Okatan şunları söyledi: 

“Avukatlarım Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş davadan önce gözaltına alındı. Savunma hakkım engellendi.

2009’dan bu yana ETHA’da çalışıyorum. Yüzbinlerce haber yaptık. Redhack Albayrak’ın maillerini hackledi. Olay birçok gazetecinin ilgisini çekti. Biz de tam 50 bin maili titizlikle inceledik. Biz hükümet yetkilisi makamını kendi çıkarı için mi halkın çıkarı için mi kullanıyor diye merak ettik. Ancak Berat Albayrak’ın başına dert olmadı.” 

“Savcı hukuki değerlendirme kısmında hiçbir hukuki dayanağı olmayan ifadeler kullanmış. Bizim algı ekibi olduğumuz yönünde ciddiyetsiz suçlamalar yöneltmiş. Ne olduğu belli olmayan bir ihbar mektubu üzerine savcı bize dava açıyor.” 

Gazeteci Derya Okatan, adli kontrolünün kaldırılmasını, yurtdışı yasağının kaldırılmasını ve bilgisayarlarının iade edilmesini istedi.

Tutuksuz yargılanan bir diğer gazeteci Eray Sargın, “Yolculuk gazetesinin sosyal medya hesabını ben kullanmıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. BHH’nin yazışma gruplarında olduğum söyleniyor. HAZİRAN yasal bir harekettir. Bu yapıda bulunmam doğal. Bana ‘haber paylaştı’ diye suçlama yöneltiliyor. Ben gazeteciyim ne var bunda? Burada gazetecilik faaliyeti engellenmek isteniyor. Diğer arkadaşların da gazeteciliklerine kefilim. Ele geçirilen telefonum bilgisayarımda hiçbir kanıt çıkmamıştır. Annemin telefonunu bile aldılar ama kanıt bulamadılar” dedi. 

Tutuksuz yargılanan gazeteci Metin Yoksu savunmasında şunları söyledi: “Biz Albayrak e-maillerinden dolayı hapsedildiğimizi sanıyorduk Biz gözaltına alındıktan sonra bize yöneltilen suçlamalar değiştirildi. Atılan tweetlere bakıldığında, dil açısından habercilik diline uygundur. Savcı gerilla kelimesine takılmış. Burada bir güzelleme yok. Örgüt mensubu olan kişilere gerilladır. Kişiler kendilerine nasıl isim veriyorsa haberde öyle geçer. Mesela Che Guevara da bir gerilladır ve haberlerde böyle geçer.”

Ne olmuştu?

Redhack tarafından sızdırılan Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberleri nedeniyle Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Müdürü Derya Okatan, kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve İstanbul muhabiri Metin Yoksu, Diken eski editörü Tunca Öğreten, BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi Yazıişleri Müdürü Eray Sargın 25 Aralık 2016’da gözaltına alındı.

18 Ocak’ta, 8. Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen gazetecilerden Öğreten, Kanaat ve Çelik tutuklandı, Yoksu, Okatan ve Saygın adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in dosyası ise ayrıldı. 

Kategoriler

Güncel Basın


Yazar Hakkında