Avrupa Parlamentosu AB-Ermenistan Ortaklık Anlaşması'nı kabul etti

Avrupa Parlamentosu 4 Temmuz’da gerçekleşen oturumunda Ermenistan-AB Kapsamlı ve Genişletilmiş Ortaklık Anlaşmasını kabul etti.

Oylamada 573 Kabul, 50 Red, 45 Çekimser oy kullanıldı.

Tasarıda, Ortaklığa ilişkin yeni anlaşmanın AB ve Ermenistan işbirliği anlamında bir son nokta olmadığı, iç reformlara ve bunların icrasını desteklemeye yönelik bir enstrüman olduğu belirtiliyor.

AP üyesi parlamenterler Ermenistan’a seçimlerin yapılması, yargı organlarının bağımsızlığı, yolsuzluk, kara para aklama, vergilerden kaçınma ve oligarşik kontrol istismarlarına karşı mücadelenin yanısıra, medya özgürlükleri alanında hissedilir ilerleme kaydetme çağrısında bulundu. Tasarıda ʺBu önde gelen reformların verimli gerçekleştirilmesi, aralarında vize rejiminin serbestleştirilmesi için diyaloğun başlaması da olmak üzere  ileriye dönük işbirliğinde yeni ufuklar açabilirʺ deniyor.

AP üyesi parlamenterler Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olması sebebiyle tarife engellerinin kaldırılmasının imkansızlığından ötürü üzüntülerini ifade ettiler. Ancak bunun AB için Ermenistan’ın ticari partneri olma konusunda engel oluşturmadığının altını çizdiler. 

AP üyeleri Ermenistan yurttaşlarını barışçıl iktidar değişikliği vesilesiyle selamladılar, asayiş güçlerinin itidalli tutumunu olumlu karşıladılar, Paşinyan’ı başbakan seçilmesi vesilesiyle kutladılar.

Raportör Laslo Tokes ʺAP’deki nihai oylama Ermeni yurttaşlarına kararlı desteği ifade etmektedir. AB, yeni hükümetin yapmakla yükümlendiği reform çabalarına desteğe hazırdır. Onlara yolsuzlukla mücadeleye devam etme ve seçim kanununu AGİT ve Venedik Komisyonu'na uyarlama çağrısında bulunuyoruzʺ dedi.