Surp Keğart (Kutsal Mızrak) kamuoyuna gösterildi

6 Temmuz Cuma günü Tüm Dünya Ermenileri Ruhani Önderi Katolikos II. Karekin'in istifasını isteyenler Eçmiadzin'deki yönetim binalarına girdi. Bilgiyi Ana Taht Basın Enformasyon Müdürü Kahana Vahram Melikyan kendi facebook hesabından paylaştı. 

Melikyan öğle saatlerinde paylaştığı mesajda "Az önce malum inisiyatifin mensupları kışkırtıcı eylemleriyle Eçmiadzin'deki idare binalarına girdiler, din adamlarının bu hareketin kabul edilemez olduğu yönündeki uyarılarını dinlemediler" ifadelerine yer verdi. 

"Yeni Ermenistan- Yeni Katolikos" inisiyatifi üyeleri II. Karekin'in istifasının yanısıra, satıldığını öne sürdükleri kutsal emanetlerin kendilerine gösterilmesini talep ediyor. 

Melikyan ise ilerleyen saatlerde yine Facebook hesabından yaptığı açıklamada kutsal emanetlerin özellikle de Kutsal Mızrak'ın (Surp Keğart) yerinde olduğunu, satıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Ermenistan'da halk haraketi ile iktidarın değişmesinin ardından bir grup protestocu ve din adamı Tüm Dünya Ermenileri Ruhani Önderi II. Karekin'in de istifa etmesini talep ediyor ve bu amaçla gösteriler düzenliyor. Protestocular II. Karekin'i eski rejimin işbirlikçisi olmakla suçluyor. 

Öte yandan Surp Keğart 7 Temmuz Cumartesi günü Eçmiadzin'deki Ana Kilise'de ibadet edilmesi amacıyla dışarı çıkartıldı. Surp Keğart'ın akşam ayinine kadar gösterimde kalacağı açıklandı. Surp Keğart'ın İsa Mesih çarmıha gerili halde iken bedenine saplanan mızrak olduğuna inanılıyor. Dün Eçmiadzin'den yapılan bir açıklamada Kutsal Mızrak'ın satılmadığı sadece bir kısmının kesilerek Rusya'ya hediye edildiği belirtilmişti. Ancak bu sözlerden kısa bir süre sonra başka bir Eçmiadzin yetkilisi bu açıklamayı yalanlamıştı.