Paşinyan: NATO Azerbaycan'a bir mesaj verebilir

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Brüksel'de NATO zirvesi sürerken çeşitli toplantılara katıldı, temaslarda bulundu. Temasları sırasında Euronews televizyonuna de bir röportaj veren Paşinyan NATO'nun Karabağ sorununda oynayabileceği rolden yolsuzluk soruşturmalarına kadar çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

Paşinyan'ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Sayın Başbakan ik sorum şöyle: Ermenistan'ın NATO'ya ilişkin planları ve hedefleri neler? 

Biliyorsunuz Ermenistan NATO'nun partner ülkesi. İki görevde NATO'ya iştirak ediyoruz. Kosova ve Afganistan. Bu bize uluslararası güvenliğe katılım imkanı sunuyor. Ama biz Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (Eski BDT üyelerince kurulan ittifak) üyesiyiz ve Ermenistan bu sistemin içindedir.

Peki Ermenistan Rusya ile ittifaka son verecek mi ya da NATO'ya daha mı fazla yaklaşacak?

Rusya'nın yakın müttefiki olarak kalmaya devam edeceğiz ve ilişkilerimizin gelişeceğini umuyoruz. Ama Batı ülkeleri, NATO, Avrupa Birliği ve ABD ile de. Yani bir U-dönüşü yapmayacağız dış politikada.

NATO Karabağ konusunda Ermenistan'a yardım edebilir mi?

Çatışma sadece barışçıl yollarla çözülmeli. Ancak ne yazık ki Ermenistan başbakanı olduğum günden beri Azerbaycan Ermenistan'a yönelik saldırgan tutumunu artırıyor. Ve şimdi bu agresif politikanın sadece Ermenistan'a yönelik olmadığını görüyoruz. Bu aynı zamanda demokrasiye karşıdır çünkü Ermenistan artık gerçek bir demokrasi ülkesi. Ve Azerbaycan kendi halkının Ermenistan'daki demokrasi sürecinden ilham almasından korkuyor, Eğer NATO Azerbaycan'a Karabağ sorununu güç kullanarak çözmeye kalkarsa karşısında uluslararası toplumun güçlü bir cevabını göreceği şeklinde bir mesaj gönderirse bu çok yararlı olur. 

Yolsuzluk soruşturmalarına dair haberler duyuyoruz. Yolsuzluğa bulaşan tüm bürokratlar hapse girecek mi?

Bizim için yolsuzlukla savaşmak çok önemli. Ancak bunu insan hakları ve hukuk çerçevesinde yapmak da önemli. Ben siyasi bir tutukluydum eskiden ve  Ermenistan'da yeni siyasi tutuklular yaratırsak bu bizim için çok aşağılayıcı olur. 

Reformlar nasıl ilerliyor?

Büyük değişimler gerçekleştirme yoludayız. Ekonomi aktörleri için  bir zemin yarattık. Yatırımcılar için Ermenistan ekonomisinin daha fazla çekici hale gelmesini umuyoruz. Uluslararası partnerlerimizin yardımı olsun ya da olmasın Ermenistan demokrasisini güçlendirmeye çalışıyoruz. 

Zirvede yaptığı konuşma

Paşinyan NATO zirvesinde de bir konuşma yaptı. Ermenistan Başbakanı, konuşmasında Karabağ meselesine dair değerlendirmelerde buludu. Paşinyan şunları söyledi:

"Ermenistan, tüm demokratik ülkeler gibi, Dağlık Karabağ sorununun kesinlikle AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı formatında barışçı çözümüne yönelik yükümlülüklerini yeniden teyid etmektedir. Bu sorunu askeri yolla çözmeye yönelik herhangi bir kalkışmayı demokrasi, insan hakları ve barışa karşı saldırı olarak görmek gerekir.

Kısa süre önce Ermenistan sınırında ve Dağlık Karabağ’la temas hattında Azerbaycan’ın tahrik ettiği ateşkes ihlal ve provokasyonları Bakü’nün barış sürecine yönelik yükümlülüklerini ciddi şüphe altına düşürmektedir.

Biz barış için elverişli koşulların yaratılması ve güvenin pekiştirilmesi etkinliklerinin icrasına yönelik Viyana, St. Petersburg ve Cenevre’de gerçekleşen buluşmalarda sağlanan önceki mutabakatların icrasının önemini bir kez daha teyid ediyoruz."

Çavuşoğlu'nun tebriki

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun NATO zirvesi sırasında Paşinyan'ı tebrik ettiği de ortaya çıktı. 

12 Temmuz tarihinde Brüksel Havalimanı'nda gazetecilere brifing veren Paşinyan bu konuya değinerek “Biz heyetler için öngörülen salonda otururken Çavuşoğlu hızlı bir şekilde yanımızdan geçti, fakat birkaç dakika sonra geri dönüp önce Avrupa Konseyi ortak çalışmalarından tanıdığı Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan’a sonra da bana yaklaştı. Benimle tanıştı, Ermenistan'da yaşananları yakından takip ettiklerini belirterek Başbakan seçilmem vesilesiyle tebriklerini sundu. Bunun dışında aramızda başka bir temas yaşanmadı” ifadelerini kullandı.