KİTAP/ԳԻՐՔ Temmuz: Yapay zekâya insan denilir mi?

Merhaba, 

Bu sayımıza Kobo Abe’nin ‘Kumların Kadını’yla başlıyoruz. 1962’de yayınlandığında epey ses getiren, bugüne kadar yirmiden fazla dile çevrilen roman 1964’te sinemaya uyarlanmış. Yönetmen Hisroshi Teshigahara bu filmle en iyi yönetmen dalında Oscar’a aday gösterilmiş. ‘Kumların Kadını’nı Murat Cankara yazdı. 

Zaven Biberyan’ın ev hayatı ve toplumsal hayat arasındaki ilişkileri irdeleyen romanı ‘Meteliksiz Âşıklar’, 1950’lerde İstanbul’da yaşayan bir Ermeni aileyi konu alıyor. Evde yaşanan problemlerin temelinde bir nesil farkı sorunu var. Sur’un anne ve babası çocuklarının kayıtsız davranışlarından, adap bozukluklarından, Ermeni cemaatinin meselelerine ilgisizliklerinden, asimilasyon konusundaki umursamazlıklarından, sahip olduklarıyla yetinmemelerinden şikayetçiler. Melih Levi yazdı. 

Arjantinli bir anne babadan Buenos Aires’te doğan, çocukluğunu İsrail’de geçiren, Çek bir bakıcı tarafından büyütülen, farklı ülkelerde yaşayıp 1988’de Kanada vatandaşı olan Alberto Manguel, Yabancı Bir Ülkeden Haber Geldi’yi Kanada’ya yerleştikten sonra kaleme almış. Manguel bu ilk romanıyla tarihle nasıl hesaplaşılır çok ustaca gösteriyor. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr