Tahir Elçi vurulduğu yerde anıldı

Tahir Elçi’nin öldürülmesinin 3. yıldönümünde açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Tahir Elçi dosyası da, binlerce faili meçhul dosyasının tozlu rafları arasında unutulmak ve unutturulmak isteniyor” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, öldürülmesinin 3. yıldönümünde Diyarbakır’da anıldı. Baronun çağrısıyla bu sabah adliye önünde bir araya gelen avukatlar, Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare’ye doğru yürüdü. Elçi’nin vurulduğu yere karanfiller bırakıldı. Grup saygı duruşunda bulundu.

Açıklamaya, çevre illerin baroları da destek verdi. Basın açıklamasını, baronun yeni başkanı Cihan Aydın okudu. Açıklamada, Elçi’ye, “Seni hep iyilikle, uğruna hayatını verdiğin barış, demokrasi ve kardeşlik çağrılarınla anımsayacağız, anacağız. Aradan kaç yıl geçerse geçsin faillerini bulma mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz ve seni asla unutmayacağız” diye seslenildi.

‘Ses olmak’ 
Aydın’ın okuduğu basın açıklaması şöyle:
“Tahir Elçi, üç yıl önce ayaklarından vurulmuş Dört Ayaklı Minare’nin,‘Beni ayağımdan vurdular. Ne savaşlar ne felaketler gördüm ama böyle ihanet görmedim’ şeklinde taşlarının arasına sıkışmış sessiz çığlığını duyurmak; yaralanmış bir tarihe ses olmak için buraya gelerek Dört Ayaklı Minare’nin sesini insanlığa duyurduktan hemen sonra, gölgesinde vuruldu. O günden beri, Dört Ayaklı Minare bizlerin, bizler de dört ayaklı minarenin hüznünü içimizde yaşıyoruz.”
“Dönemin iktidar sahipleri, bu cinayeti aydınlatacağız dediler. Dediler ama üç yıl oldu bir arpa boyu yol gidemediler. 3-5 kovanı bile toplayamadılar. Bazı kamera görüntüleri ortadan kayboldu, bazı kameralar bozuldu, bazı görüntüler de her nedense silindi. Teftiş kurulu tarafından hazırlanan rapor, bugüne kadar bizlerden ısrarla gizlendi ve gizlenmeye de devam ediliyor. Sözler bir kez daha tutulmadı ve failler hâlâ aramızda dolaşmaya devam ediyor.”  

Gizlenen dosya
“Tahir Elçi dosyası da, binlerce faili meçhul dosyasının tozlu rafları arasında unutulmak ve unutturulmak isteniyor. Ama buna izin vermeyeceğiz. Tahir Elçi’nin inadı ile takip edeceğiz, soruşturacağız ve failleri yargı önüne çıkaracağız. Hayatını barışa ve insan hakları mücadelesine adayan Elçi cinayeti ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma dosyasında bu güne kadar hiçbir gelişme yaşanmadı ve halen failler tespit edilmedi. Devlet; Tahir Elçi gibi binlerce faili meçhul cinayet ve zorla kaybetme olayının faillerini bulmak ve yargı önüne çıkarmak yerine, yıllardır yakınlarının akıbetini öğrenmek isteyen Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının haklı, meşru ve yasal eylemlerini engelleyerek bu konudaki niyetini ve tarafını belli etti.”

Anmaya Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Musa Farisoğlu ve Remzi Tosun, Türkiye Barolar Birliği yöneticileri ve Gaziantep, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve bölge kentlerinin barolarına üye avukatlar katıldı.

Kategoriler

Genel Güncel