LEVON BAĞIŞ

Levon Bağış

OBUR

Karantina günlerinde oyalanma yolları

Madem ki eve tıkıldık ve henüz evde olmakla alakalı büyük sorunlar yaşamıyoruz, evde oturup sayısal loto sonucunu bekler gibi açıklamalar beklerken, en azından bu zamanın keyfini çıkaralım istiyorum. Yarın ne olacak bilmiyoruz ama şimdilik, yemekle, şarapla alakalı filmlerden bir izleme listesi çıkardım. İyi seyirler...

Sideways (2004)
Bekârlığa veda etmek üzere olan pembe dizi oyuncusu ile şarap meraklısı edebiyat öğretmeninin Kaliforniya’nın şarapçılık bölgelerinde yaptıkları kısa gezinin hikâyesi. Fonda Kaliforniya’nın müthiş bağ manzaralarının olduğu bir şarap filmi. Finaldeki düğün sahnesi epey ilginizi çekecek. 
Julie & Julia (2009)
Amerika’nın en çok sevilen yemek programını hazırlayan, yazdığı kitaplarla Fransız mutfağını moda haline getiren, hatta çekimlerde kullandığı mutfak dekoru Smithsonian müzesinde sergilenmekte olan televizyon şefi Julia Child’ın ve onun tariflerini uygulayıp bloguna taşıyan Julie’nin paralel hikâyeleri. Bol yemekli ve tarifli bir film.
Chocolat (2000)
Aşırı güzel Juliette Binoche, koyu Katolik bir Fransız kasabasında bir çikolata mağazası açarken, aşırı yakışıklı Johny Deep’le karşılaşır ve olaylar gelişir. Filme başlamadan elinizin altında biraz çikolata bulundurun, zira ara sıra çikolata krizine gireceğiniz kesin. 
Ratatouille (2007)
Yemek pişirme ve restoran hakkında bir animasyon. Acemi bir şefi, şef şapkasının altından gizlice yönlendiren bir farenin hikâyesi. Kulağa çok hoş gelmese de yemekle ilişkili en iyi filmlerden biri. Gerçeğinden güzel Paris, yemek ve şarap çizimleri filmin keyfini yükseltiyor.
A Good Year (2006)
Dedesinden kalan bağ evini satmak üzere, Güney Fransa’nın bakmaya doyulmayan bağ ve lavanta tarlalarıyla çevrili küçük bir kasabasına gelen ve oradan ayrılmayan bir İngiliz iş adamının hikâyesi. Üstelik başrollerde Russell Crowe ve Marion Cotillard var.
The Secret of Santa Vittoria (1969)
Şaraplarıyla ünlü İtalyan Kasabası Santa Vittoria kasabasının Belediye Başkanı Bombolini (Anthony Quinn) sahip oldukları tek şey olan şaraplarını, işgalci Alman ordularından korumaya çalışıyor.
La Grande Boffe (1973)
Yaşamda erişebilecekleri en üst makamlara ulaşan ve uğrunda verecek mücadeleleri kalmayan bir avuç ruhu soylu arkadaşın, çatlayıncaya kadar yiyerek intihar etmeye çalışmalarını anlatan, listenin en karanlık filmi. Başrollerden birini Marcello Mastroianni üstlenmiş. 
Bottle Shock (2008)
Kaliforniya şarapçılığı için bir dönüm noktası olan 1976 Paris Tadımı’nı organize eden Steven Spurier’ ile tadımın süper starı Chateau Montelena şaraplarının hikâyesini bir arada anlatan, buram buram şarap kokan bir film.
Tampopo (1985)
Kocası ölünce kendine kalan ramen dükkânını, kamyon şoförü bir müşterisinin yardımıyla ‘en iyi ramenci’ yapmaya çalışan bir kadının öyküsü. Uzakdoğu sineması ve filmleri moda olmadan çok önce çekilmiş, canınızı ramen çektirecek bir Japon filmi.