Ankara Ermeni Mezarlığı hala harap halde

Ankaralı Ermenilerin bir zamanlar yoğun olarak yaşadığı Stanoz Köyü Mezarlığı’nın harap durumu gündemdeki yerini koruyor ancak henüz olumlu bir gelişme yok. Mezarlar ve mezartaşları hala tahrip ediliyor.

Mezarlık uzun süredir defineciler tarafından tahrip edilmekte ve yağmalanmaktaydı. Agos konuyu 2015 yılında gündeme getirmiş konu daha sonra da çeşitli vesilelerle gündeme gelmiş ancak herhangi bir gelişme olmamıştı. Konu geçen hafta sosyal medyada yeniden gündeme geldi.

Durumun yaygın şekilde paylaşılması üzerine DEVA Partisi üyesi eski AKP’li Mustafa Yeneroğlu geçen hafta Twitter’dan bir paylaşımda bulunarak şunları söylemişti:
“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Mansur Yavaş beyle görüştüm. Kendileri bizzat ilgileniyorlar. Teşekkür ederim. Bu topraklarda yaşamış olan her yurttaşımızın hatırasına sahip çıkmak tarihe ve bizden sonraki nesillere karşı en önemli sorumluluklarımız arasındadır.”

Ancak aradan geçen sürede herhangi bir gelişme yaşanmadı. Geçtiğimiz hafta HDP Sincan İlçe Yönetimi bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdi ve mezarların hala tahrip olmuş bir şekilde durduğu görüldü. 

Mezarlar için bilinçli olarak önlem alınmadığını belirten HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Üyesi Murad Mıhçı, tahribata ses çıkarılmaması halinde mezarlığın bulunduğu SİT alanının ranta açılacağını söyledi.

Mıhçı, “Tüm çağrılara rağmen herhangi bir önlemin alınmaması, tarihi ve kutsal olan bu mekânın yok edilmeye çalışıldığını gösteriyor. Mezarlıklar toplumun tarihsel yüzleşme mekanları olması itibariyle önemli yerler. Ama görüyoruz ki tarihi yok etme amacı var. Eğer bu tahribata ses çıkarmazsak, orayı ranta  açacaklar” diye  konuştu. 

Paylan'dan soru önergesi

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo  Paylan da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a bir soru önergesi yöneltti. Paylan’ın önergesi şöyle:

“Ankara Yenikent’de bulunan tarihi Stanoz Ermeni Mezarlığı’nın harap görüntüleri basına yansımıştır.  Ankara tarihi ve kültürel mirasının bir parçası olan ve 90’lı yıllarda SİT alanı ilan edilen bu tarihi mezarlık alanının defineciler ve müteahhitler tarafından talan edilmesi Türkiye Ermeni toplumunu ve vicdanlı tüm yurttaşlarımızı derinden yaralamıştır.
Bu bağlamda,
- Ankara Stanoz Ermeni Mezarlığı’nı neden korumuyorsunuz?
- Ülke çapında çok sayıda sahipsiz Ermeni mezarlıklarını korumak için bir planınız var mı?
- Stanoz Ermeni Mezarlığı’nı talan eden definecilerin yakalanması için girişimde bulundunuz mu?”


Kategoriler

Genel